the heavens

Fontos csillagkép előtt halad el a Hold pár napon belül

A Hold ezen a héten a Hét Nővér és a Bika más híres részei mellett halad el, miközben áthalad a csillagképen.


Ezen a héten a Hold belépett a fényes csillagkép aljába, amelyet Bika néven is emlegetnek. A Bika egyike a 12 állatövi csillagképnek, amely az ekliptika, vagyis a Nap, a Hold és a bolygók égboltunkon átvezető útja, a Naprendszer síkja mentén fekszik. A Hold ezután a következő éjszakákon a csillagképen keresztül haladt.

Kedden szemet gyönyörködtető alkalom kínálkozott, amikor a Hold elhaladt a Plejádok, a Hét Nővér néven is ismert fiatal csillagok csoportja mellett. Ha kéznél van egy távcső, akkor a Bika más érdekes objektumaiból is elkaphatsz néhány pillantást. Ezeket azonban egyelőre nehéz lesz észrevenni, mivel a Hold a teljes fázisa felé halad.

A Hyades a másik nagy csillaghalmaz a Bikán belül. Kevésbé csoportosult, mint a Plejádok, de még így is csodás látványt nyújt a V alakban elhelyezkedő csillagokból. A Hyadokat az Aldebarant keresve lehet észrevenni. Ez az alakzat alkotja a Bika úgynevezett arcát is.

Lehet, hogy a Messier 1-et is észre tudod venni, amelyet közismertebb nevén a Rák-ködnek hívnak. Ez egy hatalmas csillagrobbanás, az úgynevezett szupernóva maradványa. Még 2018-ban a NASA a Chandra röntgenobszervatórium, a Hubble űrteleszkóp és a Spitzer űrteleszkóp adatai alapján készített egy videós túrát erről a ködről.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk