Egy csillag.

Illusztráció.

A csillagok tömeges vándorlását figyelték meg a kutatók

A csillagászok most először találtak bizonyítékot arra, hogy a csillagok ősi tömeges vándorlása egy másik galaxisból indult.


Több mint 7000 csillagot fedeztek fel az Andromédában (M31), a legközelebbi szomszédunkban, amelyek körülbelül kétmilliárd évvel ezelőtt olvadtak bele a galaxisba.

Az Andromédáról és a csillagok befelé vándorlásáról szóló új megfigyelések a Sötét Energia Spektroszkópiai Műszer (DESI) segítségével készültek. A műszert azért építették, hogy megmérje a sötét energia hatását az Univerzum tágulására. Ehhez több tízmillió objektum, főként galaxisok és kvazárok optikai spektrumát gyűjti össze a műszer, majd az eredményekből 3D-s térképet készít.

Most a DESI-nek köszönhetően a csillagászok először rendelkeznek legalább részleges térképpel az Androméda csillagairól. És ez a térkép, amely tartalmazza az Androméda-galaxis belső halójában lévő közel 7500 csillag mozgását, igen érdekes dolgokra hívta fel a figyelmet.

Ez is érdekelhet: Nagyon távoli galaxisból érkező rádióhullámokat fogtak be a csillagászok

A DESI azt mutatja, hogy körülbelül kétmilliárd évvel ezelőtt egy másik galaxis összeolvadt az Andromédával. A műszer által mért mintegy 7500 csillag pozíciója és mozgásából a kutatók arra következtetnek, hogy a szóban forgó objektumok egy másik galaxisból származnak. Az elmélet szerint az Androméda és más galaxisok ily módon lettek olyanok, amilyenek, de most egyre több egyértelmű bizonyíték áll rendelkezésre.

A Tejútrendszerben 8-10 milliárd évvel ezelőtt történt hasonló összeolvadás. A galaxisunk halójában lévő csillagok többsége egy másik galaxisból származik, és az ősi összeolvadás eredményeként csatlakozott a Tejútrendszerhez. A csillagászok többet tudhatnak meg a Tejútrendszer ősi történetéről, ha közelről megfigyelik ezt a hasonló, újabb összeolvadási eseményt az Andromédában.

A tanulmány rávilágít az Androméda és a Tejútrendszer közötti hasonlóságokra, megerősítve azt az elméleti elképzelést, miszerint az összeolvadások kulcsszerepet játszanak a galaktikus evolúcióban és növekedésben.

A DESI képességei alaposan megmutatkoznak ebben a kutatásban, hiszen a műszer képes 5000 objektum spektrumát egyidejűleg összegyűjteni. Ez az összetett szerkezet a világ legerősebb több objektumot vizsgáló spektrográfja, amely mindössze két perc alatt képes átkonfigurálni 5000 különálló fókuszsíkot, miközben a célpontok között pásztázik.

A programot úgy tervezték, hogy több mint 40 milliárd távoli galaxis és kvazár színképét mérje meg, hogy feltérképezze az Univerzum szerkezetét és azt, hogy a sötét energia hogyan táplálja a tágulást. Eközben megmutatja, miként olvadnak össze a galaxisok az idők során.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk