blue and white plastic bottle

Segít a méregdrága terápia, ami állítólag gyógyítja a hosszú Covidot?

Néhányan, akik hosszú ideig COVID-tüneteket tapasztalnak, több tízezer eurót költöttek arra, hogy Európa-szerte utazgassanak, hogy hozzáférjenek egy kísérleti és nem bizonyított vérmosási eljáráshoz.


A vérmosás vagy apherézis során leveszik az ember vérét, a vért megszűrik a lipidek és gyulladásos fehérjék eltávolítása céljából, majd visszatáplálják a szervezetbe. A Német Nephrológiai Társaság az apherézist a kezelhetetlen lipidbetegségben szenvedők számára a végső megoldás lehetőségének tekinti. Hosszan tartó Covidban szenvedő embereken nem végeztek klinikai vizsgálatokat, és a szakértők szerint a kezelés tudományos indokoltsága ingatag.

Az aferezis a vérzés, a véralvadás, a fertőzés és az eljárás során használt szerekre adott reakciók kockázatával jár. Egy új vizsgálat megállapította, hogy egy hollandiai páciens majdnem egész megtakarított pénzét beáldozva Ciprusra utazott egy vérmosó eljárásra, amely nem hozott javulást a tüneteiben. A holland nő 2020 novemberében kapta el a SARS-CoV-2 vírust, és olyan rendkívüli fáradtságot tapasztalt, hogy két órába telt, amíg a konyhába tudott menni. Agyködöt, szívdobogást, légszomjat és mellkasi fájdalmat tapasztalt. Az orvosi vizsgálatok sorozata semmi szokatlant nem mutatott ki, ami a hosszú COVID esetében normális.

A holland nő 2021 novemberében hagyta ott a munkahelyét, miután kétszer is megpróbált visszamenni dolgozni. Csatlakozott egy hosszú COVID-ban szenvedőkből álló Facebook-csoporthoz, és látta, hogy sokan beszélnek egy németországi klinikáról, amely apherézist kínál. Úgy döntött, hogy kipróbálja az eljárást, és 2022 márciusában elutazott a ciprusi úgynevezett Long COVID Centerbe. Bérelt egy apartmant a tengerparton, és két hónapot töltött azzal, hogy darabonként 1685 euróért hatszor apherézist végeztessen. Cipruson tartózkodása alatt kilenc kör hiperbár oxigénterápián esett át, ahol a beteg oxigént lélegzik be egy nagynyomású kamrában. Kipróbálta az intravénás vitamincseppet és a D-vitamin-injekciót is. Semmi sem segített.

Az úgynevezett kezelések kifosztották a megtakarításait, és semmit sem tudott felmutatni. Németországban, Svájcban és Törökországban vannak olyan klinikák, amelyek a hosszú COVID esetében apherézist kínálnak. A németországi Lipid Center North Rhine több ezer betegnél végezte el az eljárást, és azt állítja, hogy jó eredményeket ért el. Az apherézis állítólag csökkenti a vér ragadását és javítja a vérkeringést a legkisebb erekben azáltal, hogy eltávolítja a mikrorögöket a hosszú COVID-ban szenvedőknél. A kezelést ajánlók azzal érvelnek, hogy a betegek nem várhatnak évekig a klinikai vizsgálatok befejezésére, amikor ilyen fogyatékosságot okozó állapotuk van, és a kísérleti eljárások előnyei egyes betegek esetében meghaladják a kockázatokat. Nincs azonban olyan publikált és lektorált kutatás, amely azt bizonyítaná, hogy az aferezis segít a hosszú COVID kezelésében.

Mivel nem tudjuk, hogyan alakulnak ki, nem tudjuk megmondani, hogy ez a kezelés megállítja-e a mikrorögök kiújulását.
A mikrorögök lehetnek a betegség biomarkerei, de honnan tudjuk, hogy ok-okozati összefüggésben állnak? Ha nem ismerjük a mikrorögök kialakulásának mechanizmusait, és azt, hogy okozói-e a betegségnek, vagy sem, akkor korainak tűnik olyan kezelést tervezni, amely eltávolítja a mikrorögöket, mivel mind az apherézis, mind a hármas antikoaguláció nem éppen kockázatmentes, a nyilvánvaló kockázat a vérzés. Az antikoaguláció véraláfutást, orrvérzést és agyvérzést okozhat, ezért a betegeknek hosszú távú nyomon követésre van szükségük, ami kihívást jelent, ha az ellátást nem abban az országban kapják, ahol általában élnek.

A WHO meghatározása szerint a hosszú COVID olyan folyamatos tünetek, amelyek a COVID-19 után több mint három hónapig fennállnak, legalább két hónapig tartanak, és nem magyarázhatók alternatív diagnózissal. A hosszú COVID oka egyelőre ismeretlen. Az egyik vezető elmélet szerint a hosszú COVID-ot a tüdőben és az erekben lévő apró vérrögök okozzák, amelyek eltömítik a rendszert, és megakadályozzák a véráramlást és az oxigén átjutását a szervezetben. Más elméletek szerint a hosszú COVID-et az immunrendszer vagy a szervezetben megmaradt vírus okozza. Egyes szakértők szerint mindhárom kombinációja lehet.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk