covid-19 vakcina oltás

Egy szakértői testület egyhangúlag támogatná a covid-vakcinákat az 5 év alatti gyermekek számára

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal által összehívott szakértői testület szerdán egyhangúlag ajánlotta a koronavírus-vakcinát az öt év alatti gyermekek számára, amely a legtöbb országban a védőoltásra váró utolsó korcsoport.


A Moderna és a Pfizer hivatalos engedélyezése hamarosan megtörténik, és az első injekciók a jövő hét elején várhatóak, alig több mint másfél évvel azután, hogy az első COVID-vakcinák 2020 decemberében zöld utat kaptak az idősek számára.

Ez az ajánlás jelentős kielégítetlen kérést elégíthet ki egy valóban figyelmen kívül hagyott generáció számára

– nyilatkozta Michael Nelson, a Virginiai Egyetem orvosprofesszora.

Más országok szabályozó hatóságaitól eltérően az FDA élő közvetítést kínál belső tanácskozásairól. A vitát megnyitó Peter Marks, az FDA vezető kutatója elmondta, hogy annak ellenére, hogy a tanulmányok szerint a gyermekek többsége már megfertőződött a koronavírussal, a csecsemők és kisgyermekek körében a tavaly téli Omicron-hullám során tapasztalt magas kórházi kezelések száma indokolttá teszi a védőoltás szükségességét.

Olyan kérdéssel foglalkozunk, ahol vigyáznunk kell, hogy ne érzéketlenkedjünk a gyermekhalálozással kapcsolatban, mert az idősebb halálesetek száma túlnyomó. Minden élet fontos, és a vakcinával megelőzhető halálesetekkel kapcsolatban szeretnénk megpróbálni tenni valamit

– mondta.

Az Egyesült Államokban 480 COVID halálesetet regisztráltak a 0-4 éves korosztályban a világjárvány során – ez a szám pedig egy erősebb influenzaszezonnál is jóval több.

A találkozót megelőzően az FDA közzétette a gyógyszergyártók vakcináiról készített független elemzéseit, amelyekben mindkettőt biztonságosnak és hatékonynak ítélték.

Mindkét vakcina a hírvivő RNS-en alapul, amely a koronavírus tüskefehérjének genetikai kódját juttatja el az emberi sejtekhez, amelyek aztán a felszínükön növesztik azt, felkészítve az immunrendszert. A technológia jelenleg a vezető koronavírus vakcinázási platformnak számít.

(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk