person in black hoodie smoking

A cigaretták új generációja amerikai tinik millióit tette nikotinfüggővé

A nálunk Elf Barként ismert vape egyre népszerűbb az Egyesült Államokban, amivel igencsak komoly egészségügyi krízist idéztek elő.


Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban évtizedek óta folynak a nikotin elleni törvényhozási intézkedések és kampányok, úgy tűnik, hogy az amerikai tizenévesek nikotinhasználata elképesztő új szintre emelkedett, mióta a nálunk leginkbb Elf Barként ismert JUUL berobbant a 2010-es évek közepén.

A JUUL évekig küzdött az ellen a vád ellen, hogy szándékosan a gyerekeknek marketingel, annak ellenére, hogy a Cartoon Network reklámjai eléggé erős bizonyítékokat szolgáltattak. A UC San Diego közegészségügyi kutatóinak új vizsgálata azonban riasztó képet fest a JUUL-nak a fiatalok dohányzására gyakorolt hatásáról.

A vape eladások 2017-ben elképesztő, 40 százalékos növekedést produkáltak, ami a kutató szerint nagyrészt a JUUL meteorikus sikerének köszönhető abban az évben - ez a nyerőszéria egybeesett a nikotinhasználat riasztó növekedésével a fiatalok körében.

A kutatócsoport megvizsgálta a Population Assessment of Tobacco and Health (PATH), a National Institute on Drug Abuse és az FDA által végzett longitudinális tanulmányból származó adatokat, hogy összehasonlítsa a fiatalok nikotinfogyasztását 2014-ben és 2017-ben, a JUULing elterjedése előtt és után. A most már napi rendszerességgel dohányt használók 64,6 százaléka 2017-ben kezdett el dohányozni, 64,6 százalékuk mindössze 14-17 éves volt akkoriban - ez a szám, mutattak rá a kutatók a sajtóközleményben, egymillió új kiskorú nikotinhasználónak felel meg.

Ez még nem minden. Míg a 2017-es kohorsz nem dohányzott olyan valószínűséggel hagyományos cigarettát, mint a 2014-es tömeg, addig közel négyszer nagyobb valószínűséggel váltak mindennapos párolóvá. Mivel ezek a kis készülékek 2007 óta léteznek, a JUUL piaci fellendülésének idején bekövetkezett ilyen erőteljes növekedést nehéz figyelmen kívül hagyni.

Az első években a párologtatást gyakran a dohányzás biztonságosabb alternatívájaként állították be. Az ezt követő kutatások problematizálták ezt a nézetet - a cigarettázás még mindig rendkívül veszélyes, de az orvosok egyre inkább aggódnak az e-cigaretta egészségügyi kockázatai miatt is. Ha mindezt hozzáadjuk ahhoz a tényhez, hogy sok fiatal a jelek szerint inkább átszokik vape-re ahelyett, hogy teljesen leszokna a cigiről, akkor máris megvan a közegészségügyi válság kialakulása.

(Forrás: Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk