A fogyás hagyományos megközelítése a kalóriaszámlálás, ami a napi fogyasztás szigorú ellenőrzésére törekszik. Ez egy időigényes, precizitást igénylő és hibalehetőségekkel teli hosszas folyamat – gyakran kiábrándító eredményekkel. Egy friss kutatás most megnézte: vajon tényleg a számolgatás a legjobb módszer?
Az időszakos böjtölés – és annak népszerű változata, az időbeli korlátozással történő étkezés – egyszerűbb és kíméletesebb megoldást jelenthet az egészséges testsúlyt elérni kívánók számára. De vajon jobb-e az időszakos böjt a kalóriaszámlálásnál, ha kilók leadása a cél?
Az Annals of Internal Medicine című szaklapban publikált tanulmány szerint a két módszer egyformán hatékony bizonyulhat szakszerű tanácsadással megsegítve.
Ezt is olvasd el: 5 hiba, amibe pillanatok alatt belecsúszhatsz diétázás közben
Fotó: Unsplash
Az egy éven át tartó vizsgálatba a chicagói Illinois Egyetem kutatói 90 elhízott, 18 és 65 év közötti felnőttet vont be. A résztvevőket véletlenszerűen három csoport egyikébe osztották be:
- volt egy időben korlátozott étkezési csoport, akiknek minden nap dél és este 8 óra között kellett elfogyasztaniuk az összes kalóriát;
- volt egy napi kalóriaszűkítő csoport, akiknek 25 százalékkal kellett csökkenteniük a kalóriabevitelüket az étrendjük szoros nyomon követésével;
- és volt egy kontrollcsoport, akik a vizsgálat során végig megtartották a szokásos étkezési szokásaikat.
Ezt is olvasd el: Bikinitestre fel! − 6 tipp a tartós fogyáshoz, amire a szakértők is esküsznek
A résztvevők az első fél év alatt mindkét diéta mellett a kiindulási testsúlyuk körülbelül 5 százalékát veszítették el. Az étrendeket ezek után úgy állították be, hogy a következő 6 hónapban segítsenek fenntartani ezt a súlycsökkenést.
A tanulmány végül megállapította, hogy az étkezési idő korlátozása és a kalóriák számának korlátozása egyaránt hatékony volt a fogyás szempontjából. A résztvevők mindkét csoportban 12 hónap után a kiindulási testsúlyuk körülbelül 4 százalékát veszítették el.
Mindkét diéta (az első két csoport) hasonló mértékben csökkentette a derékkörfogatot és a zsírtömeget is. A diétás feljegyzésekből kiderült, hogy a kalóriabevitel mindkét diéta esetében hasonló mértékben csökkent, a különböző megközelítések ellenére.
Fotó: Unsplash
Egyik diéta sem mutatott semmilyen változást az egészségügyi markerekben, például a glükóz, inzulin- vagy koleszterinszintben.Továbbá bizonyított, hogy a korai, időben korlátozott étkezési ablak (például reggel 8-tól délután 4-ig) nagyobb súlycsökkenést eredményezhet és javíthatja a vércukorszint szabályozását is.
A kutatások ennek kapcsán azt sugallják, hogy az anyagcsere a nap korábbi szakaszában hatékonyabb, és igazodik a természetes ébrenléti és alvási szokásainkhoz. Ez azt jelenti, hogy a szervezet jobban hasznosíthatja a nap elején elfogyasztott tápanyagokat.
Az új tanulmány azt mutatja, hogy az időben korlátozott étkezés a kalóriabevitel csökkentésére vonatkozó kifejezett utasítás nélkül is fogyáshoz vezethet.
Az analízis másik fontos erőssége a résztvevők faji sokszínűsége volt (79 százalékuk fekete vagy spanyolajkú volt), ami azt sugallja, hogy ezek az eredmények szélesebb körben is érvényesnek mondhatóak, írja David Clayton, a Nottingham Trent Egyetem táplálkozás- és mozgásfiziológia tanszékének vezető oktatója a The Conversation cikkében.
Tanácsadás fontossága
Clayton szerint a tanulmány egyik fontos szempontja azonban, hogy a résztvevők mindkét étrendi beavatkozási csoportban rengeteg tanácsadásban részesültek az 1 év során. Ez magában foglalta az egészséges táplálkozással kapcsolatos útmutatást és a minden részletre kitérő beszélgetéseket is az impulzusevés csökkentése érdekében.
A szakértő szerint tehát a tanulmányok azt mutatják, hogy a kalóriakorlátozás – akár az evés idejének csökkentésével, akár az elfogyasztott kalóriák számolásával érik el – a legfontosabb, ami meghatározza a fogyást. Viszont a szakértelem bevonása mindenképp egy plusz erő, amely támaszt ad a hasznos módszereket tartósan és hatékonyan betartatni és ezzel pedig a kitűzött célt hosszabb távon elérni – írta Clayton.