man standing at forest

A tömegből való kiemelkedésnek megvannak a maga előnyei - de ezeknek a plusz centiknek ára lehet.


Egy új tanulmány szerint a magas testalkat alapvetően összefügg számos betegséggel, a visszerességtől a perifériás idegkárosodásig. Egy nemzetközi kutatócsoport több mint 280 ezer amerikai felnőttnél hasonlította össze a magasság genetikai és fizikai méréseit több mint ezer tulajdonság jelenlétével, megerősítve a gyanút, hogy a magasság számos gyakori betegséggel áll összefüggésben. A VA Million Veteran Programra alkalmazott genetikai módszereket alkalmazva bizonyítékot találtak arra, hogy a felnőttkori testmagasság több mint 100 klinikai jellemzőt befolyásolhat, köztük számos olyan állapotot, amely rossz kimenetellel és életminőséggel jár: perifériás neuropátia, alsó végtagi fekélyek és krónikus vénás elégtelenség, derül ki a tanulmányból.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a magasság fel nem ismert, nem módosítható kockázati tényezője lehet a felnőttek számos gyakori betegségének. A tudósok már egy ideje tudják, hogy a magas embereknél nagyobb a kockázata a különféle rákos megbetegedéseknek, nem is beszélve az olyan állapotokról, mint az aortarepedés és a tüdőembólia. Nem mintha az alacsonyabbaknak sokkal jobb lenne a helyzetük, mivel a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a májbetegségek és a mentális zavarok gyakoribbak náluk. Nem tisztázott, hogy ezek az egészségügyi kihívások a testmagasság biológiájához kötődnek-e, vagy pedig olyan környezeti feltételek, mint a rossz táplálkozás vagy a káros szociokulturális hatások következményei, amelyek szintén befolyásolhatják valakinek a termetét.

Ez a legújabb elemzés a mért testmagasság és az orvosi jelentések puszta összehasonlításán túlmutatva, az amerikai veteránügyek millió veterán programjának több mint 200 ezer fehér és 50 ezer fekete felnőtt klinikai adataihoz kapcsolódó genetikai adatokat használt fel. Az ismert funkciójú gének és a betegségek jelenlétének összefüggésbe hozására szolgáló módszerrel a csoport megkísérelte a személy magasságát befolyásoló több ezer genetikai variáció és több mint ezer, betegséggel összefüggésbe hozható tulajdonság összevetését. Hasonló összehasonlítást végeztek a mért magasság alapján is, amely átlagosan 176 centiméter volt. Tekintettel arra, hogy a hasonló módszereket alkalmazó korábbi tanulmányok legfeljebb 50 tulajdonságot vizsgáltak, jóval kisebb genetikai adatbázisok felhasználásával, az új elemzés a maga nemében a legnagyobbnak tekinthető.

Az eredmények alátámasztják azokat a korábbi tanulmányokat, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a magasabb embereknek könnyebb dolguk van az olyan szív- és érrendszeri betegségek, mint a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a szívkoszorúér-betegség tekintetében, annak árán, hogy hajlamosabbak a pitvarfibrillációra és a visszerességre. Néhány további betegséget is felvettek a kockázati listára, köztük a bőr- és csontfertőzéseket, valamint a végtagok idegkárosodásának egy típusát, az úgynevezett perifériás neuropátiát. Annak köszönhetően, hogy a minta mérete ilyen nagy volt, a csapat arra is rávilágított, hogy a nemek milyen szerepet játszhatnak: az asztma és a nem specifikus perifériás idegrendszeri rendellenességek a nőknél összefüggésbe hozhatók a megnövekedett magassággal, a férfiaknál azonban nem.

Ha szorosabb összefüggéseket tudunk kimutatni a magasságot meghatározó számos gén és a különböző kóros tulajdonságok között, akkor kevésbé valószínű, hogy a környezeti okokra, vagy akár a testtömeg hatására tudunk mutogatni - de még mindig nem magyarázza meg, hogy a betegségek hogyan eredhetnek a magas génekből. További vizsgálatok segíthetnek az ok-okozati összefüggések tisztázásában, a mögöttes biokémiai folyamatok azonosításában vagy annak pontos meghatározásában, hogy a fizikai méret hogyan hat vissza testünk funkcionalitására.

A jövőbeli kutatások a tanulmány néhány gyenge pontját is segíthetnének megerősíteni azáltal, hogy relevánsabb genetikai könyvtárakat használnának, amelyek túlmutatnak az európai származáson, és a népesség szélesebb köréből vennének mintát, hogy több fekete és spanyolajkú, nem veterán és női embert vonjanak be. A testmagasságunkkal nem sokat tehetünk, de ha tudjuk, hogyan függ össze az egészségünkkel, az legalább segíthet abban, hogy éberek maradjunk azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyek ellen tehetünk valamit.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk