A Bahamál.

Titokzatos fehér foltok bukkannak fel a Bahamák közelében, senki sem tudja, hogy miért

Az 1930-as évek óta a térség tudósai furcsa, gomolygó fehér foltokat észlelnek a Bahamák körüli vizeken.


A különös jelenséget „fehérlő eseménynek" nevezik, és a tudósok még mindig nem értik, miért fordulnak elő.

A óceán zavarba ejtő foltjait néha más óceánokban és tavakban is észlelik világszerte, de a Bahamákon a szokásosnál gyakrabban bukkannak fel.

A zavaros vizek közvetlen mintavétele arra utal, hogy nagy koncentrációban tartalmaznak karbonátban gazdag részecskéket.

A Bahama szigetvilágának nagy része a Bahama Banks néven ismert karbonátból álló víz alatti platformon fekszik. Ez azt is jelentheti, hogy az üledékek a felszínre emelkednek. De az is lehet, hogy a fitoplankton virágzása termeli a lebegő anyagot.

Senki sem tudja a választ ezekre a kérdésekre, de az USF tudósai elszántan próbálnak választ találni a problémára. A NASA műholdfelvételeinek segítségével mutatták be, hogy a Bahamákon hogyan zajlik a fehér foltok hullámzása.

Ez is érdekelhet: Sárgaköves utat találtak a Csendes-óceán mélyén

A csapat nem tudja, hogy az általuk azonosított tendenciák természetes vagy emberi eredetűek-e, de azt sejtik, hogy 2003 és 2020 között a szóban forgó események mérete korrelálni látszott az évszakokkal.

A legnagyobb foltok március és május, valamint október és december között fordultak elő. A fehér foltok átlagosan egyenként körülbelül 2,4 négyzetkilométeresek voltak. Egy tiszta égboltú napon a műholdfelvételek általában 24 ilyen foltot örökítettek meg, amelyek összesen 32 négyzetkilométernyi területet fedtek le.

2011 és 2015 között azonban a foltok hirtelen megnőttek, és a csúcspontjukon több mint 200 négyzetkilométert borítottak az óceánból. 2019-re azonban a foltok ismét összezsugorodtak, bár soha nem lettek olyan kicsik, mint korábban.

Az eredmények arra utalnak, hogy egy 10 éves ciklus állhat a háttérben. De sajnos egyelőre nem tudni pontosan milyen típusú ciklusról van szó.

Több közvetlen kísérletre van szükség, és nem csak a Bahamákon, hiszen más régiókban zajló események összehasonlítása segíthet a tudósoknak kideríteni, hogy a jelenségeknek milyen közös jellemzőik vannak.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk