b12

Egy újabb tanulmány szerint a depresszió a B12-vitamin hiányának jele lehet. Az alacsony B12-vitamin-szintű embereknél 50 százalékkal nagyobb a depresszió kockázata.


Írországban, – ahol a tanulmányt végezték – körülbelül minden nyolcadik idősebb felnőtt B12-vitamin-hiányban szenved – írja a PsyBlog.

A tartós B12-vitamin-hiány egyéb jelei közé tartoznak a memóriazavarok, a zavartság, az ingerlékenység, a depresszió és akár a pszichózis is. A B12-vitamin-hiány fizikai tünetei közé tartozik a fejfájás, a fáradtság, a légszomj és a sápadt bőr.

A B12-kiegészítő szedése az egyik legegyszerűbb módja a probléma leküzdésének. Felnőtteknek körülbelül 1,5 mcg-ra van szükségük naponta, azonban azok számára, akiknek felszívódási problémáik vannak, a rendszeres injekció lehet a megoldás. Általában a B12-vitaminhiány tünetei a kezeléssel idővel megszűnnek.

Dr. Eamon Laird, a tanulmány első szerzője szerint az élelmiszerek dúsítása az egyik lehetőség:

Európában és az Egyesült Királyságban egyre nagyobb lendületet kap a B-vitaminok kötelező élelmiszer-dúsítási politikájának bevezetése, különösen azóta, hogy az Egyesült Államokban a folsavval való kötelező élelmiszer-dúsítás pozitív eredményeket mutatott, és a 60 éves és idősebb korosztályban a folsavhiány vagy az alacsony státusz aránya mindössze 1,2% volt.

Az eredmények egy írországi tanulmányból származnak, amely négy éven keresztül csaknem 4000 embert követett nyomon. A B12-vitamin hiánya pedig erősen összefüggésbe hozható volt a depresszióval.

Rose Anne Kenny professzor, a tanulmány társszerzője elmondta:

Tekintettel arra, hogy a COVID-19 korlátozások bevezetése után az idősebb felnőttek körében nő a magány és a depresszió, ez a tanulmány rávilágít a B12-bevitel vagy a B12-kiegészítés növelésének fontosságára, hogy segítsen enyhíteni a depresszió lehetséges kockázati tényezőit az idősebb felnőtteknél.

A figyelmetekbe ajánljuk