green trees under blue sky during night time

Egy aszteroida több mint 30 krátert hagyott maga után a Földön

Egy lelet több tucat krátert tartalmaz, amelyek Wyoming délkeleti részén találhatók.


A Földön egy meteorit becsapódásából származó visszapattanás olyan hatalmas krátermezőt hozott létre, amelyre eddig csak más bolygókon láttunk példát. A Wyoming állam délkeleti részén található egyedülálló helyszínen több mint 30 kráter található, amelyek körülbelül 280 millió évvel ezelőtt keletkeztek, közölték a kutatók egy új tanulmányban. A kráterek azután keletkeztek, hogy egy több száz kilométer távolságra lévő meteorit becsapódása kőzetdarabokat repített a levegőbe.

A röppályák egyetlen forrásra utalnak, és azt mutatják, hogy a krátereket egy nagy elsődleges kráterből kidobott tömbök hozták létre. Amikor a kutatók először észlelték a kráterek zónáját, arra gyanakodtak, hogy egy aszteroida (vagy űrszikla) a levegőben széttört, és sziklákat küldött a talajba az útja alatt. A kutatók szerint az egyes kráterek átmérője 10 és 70 méter között változik. A további vizsgálatok azt mutatták, hogy a kráterek közül több kis területen csoportosul, és több elliptikus, nem pedig kör alakú, ami a jellegzetességek más eredetére utal.

A kráterek emellett úgy tűnik, hogy sugárszerű mintázatok mentén igazodnak, ami arra utal, hogy ezek másodlagos kráterek, amelyek mind az eredeti becsapódás által létrehozott központi, elsődleges kráter körüli törmelékből keletkeztek. A forráskráter megtalálása azonban nehéz feladat lesz. A kutatócsoport munkája arra utal, hogy a kráter mélyen eltemetve van az üledékben, valahol a Wyoming-Nebraska határ közelében, a Denver-medencének nevezett régióban.

Ha a tudósok valaha is megtalálják, akkor a forráskráter átmérője nagyjából 50-65 km lehet. Összehasonlításképpen, a Yucatán-félszigeten a dinoszauruszok végéhez kapcsolódó kráter átmérője körülbelül háromszor ekkora, körülbelül 150 km. A kutatók számításai szerint az összes másodlagos krátert nagyjából házméretű, 4 és 8 méter közötti átmérőjű kőzetdarabok okozták. Az eredeti becsapódási pont szerintük több mint 2 km széles lehetett.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk