Egy aszteroida.

Illusztráció

Egy Eiffel-torony méretű aszteroida száguld a Föld felé

Egy Eiffel-torony méretű aszteroida halad el a Föld mellett decemberben, de a tudósok szerint nem fog kárt okozni a bolygónkban.


A 4660 Nereus névre keresztelt aszteroidát a NASA "potenciálisan veszélyes aszteroidának" minősítette, ami azt jelenti, hogy a röppályája elég közel halad el a Földhöz ahhoz, hogy érdemes legyen megfigyelni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Nereus a Földhöz legközelebb körülbelül 3,9 millió kilométerre halad el, ez több mint tízszer olyan messze van, mint a Hold – írja a Dazzed.

A Nereus 330 méter hosszú, és 90 százalékkal nagyobb a "társainál". Emellett az Apollo-aszteroidák csoportjába tartozik, amelyekről ismert, hogy keresztezik a Föld útját, miközben az a Nap körül kering. Eleanor F Helin amerikai csillagász fedezte fel 1982-ben, és 664 naponként kering a Nap körül. Újabb "közeli" elhaladása csak 2031. március 2-án várható.

A lebegő sziklatömeget a tudósok különböző küldetésekkel akarták vizsgálni, de eddig még egyik projekt sem valósult meg. A NASA egyszer azt javasolta, hogy az RASR (Robotic Asteroid Shoemaker Rendezvous) szondát küldje oda, a japán űrprogram pedig a Hayabusa űrszondát tervezte használni, de végül mindkét alkalommal más célpontokat választottak.

Augusztusban a Bennu aszteroida nagyobb mértékben fenyegette a Földet, mint azt a tudósok korábban gondolták. Az aszteroida Földbe csapódásának esélye a következő egy-két évszázadban 1:2700-ról 1:1750-re emelkedik. Davide Farnocchia, a NASA Jet Propulsion Laboratory földközeli objektumokat vizsgáló központjának tudósa szerint azonban nem kellene túlságosan aggódnunk emiatt.

A figyelmetekbe ajánljuk