aszteroida föld

Illusztráció

Hatalmas aszteroida húz el a Föld mellett a mai nap

A WR12 aszteroidát még 1994-ben fedezte fel Carolyn S. Shoemaker amerikai csillagász; a pályáját azóta a szakemberek figyelemmel követik.

Érdekesség, hogy egészen 2016-ig potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidaként tartották számon, ami képes lehet a Föld légkörébe jutni.

Végül emiatt nem kell aggódni.

Az biztos, hogy nem lenne örömteli a találkozás: a 119 méteres átmérőjével a WR12 77 megatonna TNT-nek megfelelő energiát termelne, amely másfélszer lenne erősebb, mint a valaha tesztelt legnagyobb nukleáris fegyver volt, a hírhedt szovjet Cár-bomba.

Ha minden igaz, az aszteroida a mai nap száguld el mellettünk, nagyjából hatmillió kilométerre a Földtől. Ez durván a bolygónk és a Hold távolságának a tizenötszöröse, így csillagászati szempontból nincs is annyira messze.

Szakértők szerint elkerülhetetlen, hogy egyszer egy – remélhetőleg kisebb – aszteroida a Föld légkörét is megcélozza. Éppen ezért indították útnak a DART-missziót a napokban, amely egy aszteroida irányát igyekszik a jövőben megváltoztatni. Erről itt írtunk részletesen.

Ha mégis találkoznánk egy kisebb aszteroidával, akkor fogadjuk meg az ausztrál asztrofizikus, Alan Duffy tanácsát, aki a Mirrornak nyilatkozva csak annyit kért, hogy semmiképp ne nézzünk az égre. Ezzel a 2013-ban történt orosz cseljabinszki becsapódásra utalt, ahol a becsapódó meteor maradandó retinakárosodásokat okozott.


A figyelmetekbe ajánljuk