Egy aszteroida

Egy nagy, sziklás aszteroida fog elrepülni a Föld mellett nemsokára.


Az aszteroida a maga 1 kilométeres hosszúságával nagyjából két és félszer olyan magas, mint az Empire State Building, és mérete, valamint a „rendszeres” látogatásai miatt a „potenciálisan veszélyes aszteroidák” közé sorolják.

Az előbb leírtaktól függetlenül nem kell aggódni, az e havi vizit biztonságos lesz, az aszteroida ugyanis 1,93 millió kilométerre zúg el a Földtől. Ez nagyjából 5,15-ször nagyobb távolság, mint innen a Hold.

A pályájára vonatkozó számítások csak 133 kilométeres hibahatárral rendelkeznek, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy a közeljövőben összeütközünk ezzel az aszteroidával. A repülő óriás legközelebbi látogatására január 18-án, magyar idő szerint 22:51-kor lehet számítani

Az 1994 PC1 (7482) 1994 PC1 aszteroida néven ismert űrsziklát először 1994-ben fedezte fel Robert McNaught csillagász az ausztráliai Siding Spring Obszervatóriumban.

Később a tudósok egészen 1974 szeptemberéig visszamenőleg találtak róla felvételeket, ezért lehetnek a szakemberek olyan biztosak a pályáját illetően.

Aki kíváncsi az aszteroidára, az mindenképp használja ki az e havi alkalmat, mivel legközelebb várhatóan 2105. január 18-án lesz hasonló távolságra a Földtől.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk