Az Artemis-1
Getty Images

Még a héten elindulhat a NASA legújabb űrprogramja

A NASA Artemis-1 missziója a hétfői fennakadás ellenére még a héten elindulhat a Hold felé.


A várva várt Artemis-1-nek hétfő reggel (augusztus 29-én) kellett volna felszállnia a floridai Kennedy Űrközpontból. Az ügynökség az új, óriási Space Launch System (SLS) rakétájának tetején egy személyzet nélküli Orion kapszulát indított volna a Hold felé. Az Artemis 1 csapata azonban a visszaszámlálás során problémába ütközött az SLS magfokozatának négy RS-25 hajtóművének egyikével, és végül megszakította a kísérletet.

A következő lehetséges alkalom az Artemis-1 indítására pénteken (szeptember 2-án) lesz, és a NASA illetékesei pedig nem mondtak le arról, hogy elérjék ezt a célt.

A pénteki nap még mindenképpen játékban van. Csak egy kis időre van szükségünk, hogy átnézzük az adatokat. De a csapat a 96 órás újrahasznosításra készül

– mondta Mike Sarafin, az Artemis küldetésvezetője.

A sürgető probléma az RS-25 hajtómű hőmérsékletével kapcsolatos: az Artemis-1 csapata nem tudta eléggé lehűteni – körülbelül 5 Celsius-fokra – azt a tervezett felszállás előtt. Sarafin szerint a hajtóművek ilyen módon történő hőkezelésével megelőzhető a sokk, amikor azok elkezdik elégetni a kriogén hidrogén- és oxigénhajtóanyagokat.

Az Artemis 1 csapata nem tudja, hogy a 3-as számú hajtómű miért nem hűlt ki eléggé; ez további vizsgálatokat igényel. De az első elemzések jó hírekkel szolgáltak.

A jelek jelenleg nem utalnak motorproblémára. A hiba a hajtóműveket szuperhideg hajtóanyaggal hőkezelő rendszerben van

– tette hozzá Sarafin.

Sarafin szerint az Artemis-1 csapata a tegnapi nap hátralévő részében pihenőt tartott, hogy feltöltődjenek a hosszú éjszakai és kora reggeli visszaszámlálási előkészületek után. A csoport ma újra összeül, hogy tovább vizsgálja az adatokat, és megvitassa a küldetés következő lépéseit.

Sarafin dicsérte az Artemis-1 csapatát, amiért hétfőn sikeresen megoldottak más problémákat is, köztük egy hidrogénszivárgást, amely a hajtóanyag betöltése közben jelentkezett. Azt is hangsúlyozta, hogy az ilyesfajta válságok az űrrepülés normális részei, különösen, amikor egy járművet készítenek elő az első repülésre – ezt a megjegyzést Bill Nelson, a NASA adminisztrátora is megerősítette.

Nelson ezután emlékeztette a közvéleményt, hogy az űrsikló küldetés, amelyen ő is részt vett, négyszer is sikertelen volt, mielőtt végre felszállt volna. Nelson tagja volt a Columbia űrsikló legénységének a gép 1986. januári STS-61-C repülésén.

Ha az Artemis-1 nem tud pénteken felszállni, a következő lehetőség szeptember 5-én lesz. A küldetésnek ezután még várnia kell egy darabig; a következő, körülbelül két hétig tartó ablak szeptember 19-én nyílik meg.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk