woman in gray crew neck shirt

Biztos minden oké az anyajegyeddel? Így ellenőrizheted!

Az anyajegyek megfelelő ellenőrzésének ismerete ugyanolyan fontos, mint a legjobb arcápoló fényvédők. A melanoma nem játék.


A hivatalos egészségügyi szervek szerint teljesen normális, ha a csecsemők anyajegyekkel születnek, ahogy az is, ha új anyajegyek jelennek meg, vagy ha az anyajegyek idővel elhalványulnak vagy eltűnnek, és hogy a terhesség alatt sötétednek. Az anyajegyek többsége teljesen ártalmatlan, de a bőrrák egyik fajtájává, a melanomává alakulhat.

Miért olyan aggasztó a melanoma? Leginkább azért, mert képes más szervekre is átterjedni, vagyis áttétet képezni. A melanoma képes átterjedni a májra, a tüdőre, a csontokra és az agyra, ahol potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jó hír az, hogy a legtöbb melanomát korai stádiumban, jóval azelőtt észlelik, hogy ez megtörténne.

A melanoma korai felismerésének legjobb módja, ha ismered a jeleket és tudod, mikor kell orvoshoz fordulnod vele. Van egy praktikus módja annak, hogy megjegyezzük az anyajegyek változásainak figyelmeztető jeleit, ezek a megjegyezendő kulcsszavak: aszimmetria, határok, szín, átmérő és fejlődés.

  • Aszimmetria: Normális esetben, ha egy láthatatlan vonalat húznánk egy anyajegy közepén keresztül, mindkét felének általában egyformának kellene lennie.
  • Határok: Vigyázz a normál bőrrel szemben a homályos, szabálytalan vagy szaggatott határokkal.
  • Szín: Figyelj a színváltozásokra, különösen a fekete, kék vagy egyenetlen színűekre.
  • Átmérő: A melanoma általában 5-6 mm-nél nagyobb átmérőjű, körülbelül borsónyi méretű. Figyelj a méretváltozásra.
  • Fejlődés: Figyelj a meglévő anyajegyek vagy elváltozások méretének, színének, kérgesedésének, viszketésének vagy vérzésének bármilyen változására, vagy ha új anyajegy/elváltozás jelenik meg.

A fénykép készítése segít a változások nyomon követésében. Milyen gyakran kell ellenőrizni az anyajegyeket? Nagyon fontos, hogy szoktasd magad az anyajegyek rendszeres ellenőrzésére. Havonta egyszer nézzük át gyorsan a tükör előtt.

(Forrás: Marie Claire UK)


A figyelmetekbe ajánljuk