ember nagy szappanbuborékkal

Meg nem értett zsenik: 6 + 1 teljesen fölösleges Guinness-rekord

Amióta világ a világ, az emberiség imádja a határait feszegetni. A rekordokat egyesek megszállottan hajszolják, amely a legtöbb esetben szintén a fejlődés egyik kulcsa. Ezek a rekordok általában az emberi teljesítmény aktuális csúcsát jelölik; hogy egyszer majd azt is megdöntsék.


Ezeknek a rekordoknak az összegzésére született meg 1955-ben a jól ismert Guinness Rekordok Könyve. Sir Hugh Beaver, a Guinness Sörfőzde egykor igazgatójának ötlete hamar beérett: már az első könyv az év végére a bestseller listák élére került.

Itt már sejteni lehetett, hogy olyan dolog szabadult el, amelyet nem lehet kordában tartani. Rekordot ugyanis mindenből fel lehet állítani, amire van több milliárd ember. Jelentkezők pedig vannak bőven.

Nagy összegben lehetne arra fogadni, hogyha egy rekordötlet kipattan a fejünkből, azt már valaki kitalálta előttünk. A listába ezért sem fértek be az olyan már-már unalmas csúcsok, mint a leghosszabb bajusz vagy köröm, a legtöbb tetoválás vagy a legszőrösebb család. De már a leghangosabban doromboló cicára sem húzzuk fel a szemöldökünket.

Jöjjenek az igazi nagyágyúk.

A mennyezeti ventilátor

plafonr\u00f3l l\u00f3g\u00f3 ember

Guinnes World Records

Minden bizonnyal nem állnak sorban a hitelesítési kérelmek The Huy Giangrekordja után. Az ötlet kreatív, a kivitelezés tökéletes. A férfi egy fúrót rögzített a plafonra, hogy arról lelógva 148-szor pördüljön meg a saját tengelye körül. A mutatványhoz az erős izomzat mellett minden bizonnyal még erősebb gyomorra volt szükség.

Az IQ-bajnok WC-pusztító

Vécédeszkákkal kapcsolatos gyerekkori traumára gyanakodhatunk Kevin Shelley esetében. Az amerikai férfi ugyanis 2007-ben sikerrel fejelt szét 46, jobb napokat is látott vécédeszkát egy perc leforgása alatt. Ezzel járt neki a megérdemelt Guinness-rekord. Shelley igazi maximalista: a következő évben megpróbálta a saját rekordját megdönteni, de nem volt formában. 44 vécédeszkát tudott csak elpusztítani.

Egyébként Shelley elmondása szerint –148-as IQ-val rendelkezik, és nincsenek feji és agyi problémái a tárgyak szétfejelésétől.

A csigákkal suttogó csodagyerek 

Amíg gyerekkorukban a legtöbben a bogarakkal ügyködnek a kertben, addig Fin Keleher csigákat pakolgatott az arcára. Az akkor 11 éves fiú a szomszédok kertjéből összeszedett 43 puhatestűt, hogy azokat az arcára helyezze. A rekord nem hullott az ölébe:

a csigák egy része az első két próbálkozáskor leesett róla, ezért csak a harmadik próbálkozásával érte el a halhatatlan sikert.

A csigák tíz másodpercig bóklásztak az arcán, ezzel pedig 36 éves rekordot döntött meg még 2007-ben.

Képet inkább nem mutatunk.

Az ínyenc

rep\u00fcl\u0151 el\u0151tti \u00e9tkez\u00e9s

Wikimedia

Michel Lotito, művésznevén Monieur Mangetout étrendje nem lenne zászlóhajósa a mai gasztrotrendeknek. A férfi különleges ízlésvilággal rendelkezett: imádott fémet és üveget enni. Minderre akkor jött rá, amikor még 1959-ben, 9 évesen véletlenül elrágcsált egy üvegdarabot. Ízlett neki.

Ezután habzsolta az élvezeteket.

Élete során elmajszolt tizennyolc kerékpárt, tizenöt bevásárlókocsit, hét tévét, hat csillárt, két ágyat, egy sílécet egy számítógépet és desszertnek egy alacsony kalóriatartalmú Cessna 150-es repülőgéppel is meglepte magát.

Lotito 1997-ig közel 9 tonna fémet evett meg. Az étrend érthető volt: elmondása szerint a banántól és a tojástól gyomorpanaszai voltak. Végül 2007. június 25 -én halt meg, de a halál oka nem függött össze étrendjével.

A legfurcsább diétáért járó rekordját egy jó ideg nem dönti meg senki.

Az almapucoló

l\u00e1ncf\u0171r\u00e9sz elv\u00e1g\u00e1s alm\u00e1val

Guinnes World Records

Wang Lei dicséretes küldetéstudattal vágott neki 2020 végén rekordkísérletének. A benne égő tűz arra késztette, hogy olyan dolgokat mutasson az embereknek, amit még soha nem láttak vagy a kivitelezését lehetetlennek tartották.

Ezért kezébe láncfűrészt, szájába almát helyezett, és megmutatta a világnak, hogy egyetlen perc alatt lehetséges 28 almát kettévágni.

Mindez tényleg emberfeletti teljesítmény: az előző rekordernek csupán nyolc almát sikerült láncfűrésszel szétkaszabolni.

A bolygó és a divat megmentője

Ha a méhek kipusztulnak, az emberiség legfeljebb négy évet él túl

– mondta állítólag Albert Einstein.

Ha mindenki annyira a szívén viselné a sorsukat, mint Ruan Liangming, akkor nem kellene aggódni. Ha a kínai férfin múlna, a világ egy méhbarát hely lenne. Liangming sikeresen mutatta meg a világnak, hogyan lehet egyszerre méhkas és divatos is valaki.

Fel is húzott magára egy csinos kis méhköpenyt, ami cirka 637 ezer rovarból állt. A jó minőségű ruhadarabok sokszor komoly súllyal is bírnak: a köpeny 63,7 kg volt, amelybe bekuckózott 60 királynő is.

Ezzel pedig övé lett a legnehezebb méhköpeny, ami Guinness-rekordot ért.

+1: A Guinness-pápa

Ashrita Furman egy ellentmondásos figura. Minden bizonnyal arra tette föl az életét, hogy megrontsa a Guinness-rekordok intézményét. Az egész 1979-ben kezdődött, amikor felállította a legtöbb, 27 ezer terpeszugrás rekordját. Innentől az események dominóként dőltek össze: Furman megszállottan elkezdte abuzálni Guinness-rekordokat.

Mindez olyan jól sikerült neki, hogy nevéhez több mint 600, teljesen értelmetlen Guinness-rekord fűződik, amelyekből több mint 200-at még mindig tart. Ebből pedig törvényszerűen következtethető, hogy ő tartja a legtöbb Guinness-rekord Guinness-rekordját.

Életműve a legtöbb víz alatti ugrálókötelezéstől a legtöbb orral felfújt lufin át egészen a legtöbb gázégő (és gyufa) eloltásáig terjed.

Személye inspiráló, eredményei pedig motiválóak lehetnek minden rekordaspiránsnak. Mert semmi sem lehetetlen.

A figyelmetekbe ajánljuk