us a flag on pole under cloudy sky

A Commonwealth Fund új jelentése szerint az Egyesült Államokban a férfiak egészségi állapota általában rosszabb, mint 10 másik magas jövedelmű országban.


Egy új jelentés szerint az Egyesült Államokban élő férfiak sokkal betegebbek, mint a hasonlóan gazdag országokban élő férfiak. Többek között az amerikai férfiak nagyobb valószínűséggel halnak meg korán megelőzhető okok miatt, mint a 10 másik országban, köztük Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban élők. Az anyagi gondokkal küzdő férfiak is inkább rosszabbul élnek az Egyesült Államokban, mint máshol. Az új jelentés a Commonwealth Fund, az egészségügyi reformra összpontosító nonprofit szervezet sorozatának legújabb darabja.

Ezek a jelentések az egészségügyi eredményekről nyilvánosan elérhető adatokat, valamint a szervezet által végzett felméréseket elemzik. Általában az Egyesült Államokat hasonlítják össze a magas jövedelmű országokkal, a legutóbbi összehasonlításban Norvégia, Hollandia, Ausztrália, az Egyesült Királyság, Németország, Kanada, Új-Zéland, Franciaország és Svédország szerepel. Tavaly az USA-t a legtöbb egészségügyi mutató tekintetében az utolsó helyre sorolták, beleértve a 60 éves kor felett várható élettartamot is.

Áprilisban egy másik összehasonlító jelentés megállapította, hogy a reproduktív korú amerikai nők halnak meg a legnagyobb valószínűséggel megelőzhető okok miatt, többek között a terhesség alatt vagy röviddel azt követően, és ők azok, akiknek a legnagyobb valószínűséggel gondot okoz az orvosi számlák kifizetése, vagy akik az egészségügyi költségek miatt nem mennek orvoshoz. Sajnos az amerikai férfiak esetében sem rózsásabb a kép. A jelentés szerint az amerikai férfiak számoltak be a legnagyobb valószínűséggel többszörös krónikus egészségügyi problémáról (összesen 29%), és az ausztrál férfiak után a második helyen állnak a mentális egészségügyi ellátás szükségességéről szóló jelentésekben (35%).

Az elkerülhető halálozások aránya is náluk volt a legmagasabb, ami azt jelenti, hogy 75 éves koruk előtt megelőzhető okokból haltak meg. Ezek a különbségek még nagyobbak voltak a jövedelmi bizonytalanságban élő amerikai férfiak esetében, akiknél szintén nagyobb volt a kockázata annak, hogy nem tudják kifizetni az egészségügyi ellátásukat és elkerülik az orvosokat. Nem meglepő módon az amerikai férfiak fejezték ki leginkább elégedetlenségüket a jelenlegi helyzettel, és csak egyharmaduk értékelte magasra az amerikai egészségügyi rendszert.

Körülbelül az egyetlen kategória, ahol az amerikai férfiak jobban állnak, mint társaik, a prosztatarák volt. A prosztatarák halálozási aránya valójában alacsonyabb volt az Egyesült Államokban, mint bármely más nemzetnél. A jelentés szerzői szerint azonban ettől eltekintve az amerikai férfiak a rövidebbet húzzák az egészségügyi bot végén, annak ellenére, hogy az országnak több forrása van, mint másoknak. Az egyenlőtlenség egyik egyértelmű tényezője, hogy az Egyesült Államok nem garantál általános egészségügyi ellátást a lakosainak - jegyzik meg a szerzők.

A legjobban teljesítő országok közül sokan az egybeszámított rendszer valamilyen formáját is létrehozták, ahol a költségeket elsősorban a kormány fedezi, amelyet viszont adókból finanszíroznak. Számos tanulmány szerint az Egyesült Államokban az egyszeri befizetős rendszer nemcsak általános egészségügyi ellátást biztosítana az amerikaiak számára, hanem valószínűleg csökkentené az egészségügyi költségeket is, köszönhetően annak, hogy kevesebb adminisztratív erőforrásra lenne szükség az irányításhoz, és nagyobb alkupozíciót biztosítana az orvosi és gyógyszeriparral folytatott tárgyalások során.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk