agy baba illsuztráció

Ezek a praktikák akár 5 évvel is késleltethetik a demencia kialakulását.


A vizsgálatban részt vevő személyeknél, akik hetente néhányszor részt vettek ilyen típusú tevékenységekben, 94 éves korukig nem alakult ki demencia. Azoknál azonban, akik évente csak néhányszor végezték ezeket a tevékenységeket, átlagosan 89 éves korukban alakult ki demencia. A kutatás kiemeli, hogy az agy aktívan tartásának fontossága az életkor előrehaladtával elengedhetetlen– írja a PsyBlog.

Az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésének egyéb módjai a következők:

  • minőségi étrend (MIND-diéta),
  • a dohányzás abbahagyása (még 60 éves kor után is),
  • testmozgás: 150 perc mérsékelt vagy erőteljes testmozgás,
  • az alkoholfogyasztás korlátozása/mérséklése

Dr. Robert S. Wilson, a tanulmány első szerzője elmondta:

A jó hír az, hogy soha nem késő elkezdeni ezeket a tevékenységeket, amelyeket tanulmányunkban vizsgáltunk. Eredményeink azt sugallják, hogy bármelyik életkorban hasznos lehet elkezdeni ezeket a dolgokat, hogy késleltessük az Alzheimer-demencia kialakulását.

A kísérletben közel 2000, átlagosan 80 éves embert figyeltek meg 7 éven keresztül. A kutatás kezdetén egyikük sem szenvedett demenciában, és minden évben különféle vizsgálatokat végeztek rajtuk. Mindannyian értékelték, hogy mennyire vettek részt szellemileg stimuláló tevékenységekben, többek között olyan kérdésekre válaszolva, mint például:

Az elmúlt évben milyen gyakran olvasott könyveket? Az elmúlt évben milyen gyakran játszott olyan játékokat, mint a dáma, társasjáték, kártya vagy kirakó?

Dr. Wilson pedig a következőképpen magyarázta az eredményeket:

Tanulmányunk azt mutatja, hogy azok az emberek, akik kognitívan stimulálóbb tevékenységeket végeznek, késleltethetik a demencia kialakulásának életkorát. Fontos megjegyezni, hogy miután figyelembe vettük a kognitív aktivitás késői életkori szintjét, sem az iskolai végzettség, sem a korai életkori kognitív aktivitás nem volt összefüggésben azzal az életkorral, amikor egy személynél Alzheimer-demencia alakult ki. Kutatásunk tehát arra enged következtetni, hogy a kognitív aktivitás és a demencia kialakulásának életkora közötti kapcsolatot főként az élet későbbi szakaszában végzett tevékenységek határozzák meg.

A kutatók tesztelték azt az alternatív hipotézist, hogy az alacsony kognitív aktivitás inkább a demencia jele, mint oka lehet. Megvizsgálták 695 ember agyát, akik a vizsgálat során haltak meg. Nem találtak azonban kapcsolatot aközött, hogy az emberek mennyire voltak kognitívan aktívak, és az agyukban lévő Alzheimer-kór markerei között.A figyelmetekbe ajánljuk