Hangyák
Fotó: Shutterstock

A hangyák képesek amputálni sérült társaik végtagjait

Elképesztő felfedezés: egymáson végeznek műtéteket a hangyák

Kifinomult, akár egymás életét is megmentő műtéteket képesek egymáson végrehajtani a hangyák. Eddig úgy hittük, hogy erre az emberen kívül semmilyen faj nem képes.Azt eddig is tudtuk, hogy a hangyák egészen különleges állatok, most azonban a Live Science egy olyan felfedezésre hívja fel a figyelmet, ami minden eddigi tudásunkat felülírhatja.

Ajánljuk figyelmedbe! Radioaktívvá teszik a rinocéroszokat – így mentik meg őket!

A portál ugyanis egy olyan kutatócsoport munkáját ismertette, akik bebizonyították, hogy a floridai lóhangyák felismerik, ha egy társuknak valamelyik végtagja megsérül és ott helyben meg is műtik azt. Egészen pontosan a csápjaikkal kitapogatják a sérült végtag helyét és sebészi pontossággal lerágják a testrészt, de csak addig a pontig, amíg feltétlenül szükséges. Miután ezt megtették,

a szervezetük által termelt vegyületek segítségével fertőtlenítik a sebet.

A kutatást jegyző Erik Frank elmondta, hogy nem ismerünk még egy olyan fajt – az emberek kívül természetesen –, ami erre képesek lenne.

Valódi, orvosi értelemben vett amputációról beszélünk. Kifinomult, jól átgondolt folyamatról, amit eddig soha semmilyen állat esetében nem láthattunk

– mondta a kutató, aki 2023-ban már egy másik, afrikai hangyafajnál is hasonló viselkedésformát tapasztalt.

Ez is érdekelhet! 5 állat, amely nagy eséllyel élné túl az apokalipszist

Ez a fajta ráadásul még egy antibiotikummal kevert váladékot is képes kiválasztani a mirigyei segítségével, ezzel biztosítva, hogy a lerágott végtag helyén keletkező seb ne fertőződjön el és ne okozzon később gondokat a „megműtött” hangyánál.

További érdekesség, hogy az állatok láthatóan képesek különbséget tenni aközött, hogy a combon vagy az alsó lábszáron található-e a sérülés – és ennek megfelelően másféle módokon is reagálnak rá. A combon található sebek esetében választották csak az amputációt a hangyák, minden bizonnyal azért, mert ezt gyorsabban képesek voltak végrehajtani.

Elképesztő, de ezek a beavatkozások jelentősen javították az állatok túlélési esélyeit is.

A combsérülések esetén 40 százalékról 90-90 százalékra nőtt a túlélés esélye, míg az alsó lábszári sérülések esetén ez a szám 15 százalékról emelkedett 75 százalékra.

A figyelmetekbe ajánljuk