Rinocérosz szarvát teszik radioaktívvá
Fotó: Getty Images

A radioaktivitás megmentheti a rinocéroszok szarvát

Radioaktívvá teszik a rinocéroszokat – így mentik meg őket!

Dél-afrikában különös módon védik az orrszarvúakat a kihalás veszélyeitől: radioaktív anyagot fecskendeznek az állatok szarvaiba azért, hogy a határokon könnyebben felismerhetőek legyenek.Az IFLScience számol be a nem mindennapi, úttörőnek számító kezdeményezésről, amit a Dél-afrikai Köztársaságban indítottak újtára a napokban. A program célja az országban élő orrszarvúk vadászatának visszaszorítása, hiszen a faj már így is a kihalás szélére sodródott, miközben az orvvadászok egyre agresszívebb módon pusztítják az állatokat.

A portál arról ír, hogy a napokban először fecskendeztek radioaktív anyagot húsz élő orrszarvú szarvába, ami első hallásra furcsának hangzik, de tudományosan tökéletesen megalapozott. James Larkin, a Witwatersrand Egyetem sugárzási részlegének igazgatója szerint ugyanis ezzel csökkenthetik az állat kihalásának kockázatát.

Ezt is olvasd el! Csak néhány egyedet ismerünk ebből a ritka hibrid medvéből

\u200bRadioakt\u00edv chipet \u00fcltetnek egy rinoc\u00e9rosz szarv\u00e1ba

Radioaktív chipet ültetnek egy rinocérosz szarvába

Fotó: Getty Images


Kevesen tudják, de az orrszarvúak szarva ma már értékesebb, mint az arany vagy a gyémánt – a feketepiacon ennek van a legmagasabb értéke jelenleg

magyarázta a szakember, aki a csapatával együtt 3 éven át dolgozott a projekten. Az alacsony radioaktivitással bíró, mikroszkopikus chipeket először 20, altatót kapott rinocéroszba ültették be.

Ezzel két dolgot is elérhetünk egyszerre. Egyrészt csökkentjük az értékét magának a szarvnak, hiszen emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi. Ráadásul olyan alacsony a radioaktivitás, hogy az állatnak ebből semmilyen egészségügyi problémája nem származhat

mondta Larkin.

De ami igazán fontos az az, hogy a reptéri ellenőrzőpontokon a sugárzást azonnal kimutatják a műszerek. Tehát, ha valaki orvvadászként mégis megpróbálná külföldre csempészni a rinocéroszok szarvait, esélye sem lenne arra, hogy eldugja azokat.

A tervek szerint a beültetéstől számítva öt éven át tökéletesen kimutatható a radioaktivitás.

A figyelmetekbe ajánljuk