Banu, a nőstény perzsa leopárd december elején érkezett a jászberényi állatkertből a fővárosi állatkertbe. Az intézmény a koronavírus-járvány miatt jelenleg zárva tart, így az állatot egy bemutató videóval ismertették meg az érdeklődőkkel.

A párduc néven is emlegetett leopárd (Panthera pardus) eredetileg csaknem egész Afrikában, valamint Ázsia jelentős részén is megtalálható, az emberi tevékenység miatt azonban a faj egyedszáma szinte mindenhol jelentősen lecsökkent. Mivel az egymástól akár több ezer kilométerre fekvő területeken különböző környezeti feltételekhez kellett alkalmazkodniuk a leopárdoknak, a fajon belül helyi alfajok alakultak ki – tudjuk meg az MTI beszámolójából, melyből az is kiderül, hogy a közeljövőben Banut egy 2018-ban Budapestre érkezett hímmel szeretnék összepárosítani.

Az alfajok egyike a perzsa leopárd (Panther pardus saxicolor), amely a Kaukázustól, Törökország égei-tengeri partvidékétől, Szíriától és Libanontól kelet felé egészen Pakisztánig terjedő térségben őshonos, de ezen a területen belül mára több kisebb élőhelyfoltra szorult vissza. Mivel a perzsa leopárdok a Kaukázusban és hegyek között is előfordulnak, a hideget, a havat is jól tűrik.

A leopárdok különböző alfajai közül épp azért nőnek a perzsa leopárdok a legnagyobbra, mert a nagyobb test könnyebben védhető a hideg ellen - emlékeztet a kommüniké.

Csökkenő egyedszáma és zsugorodó élettere miatt a perzsa leopárd a leopárdok veszélyeztetett alfaja. Természetvédelmi célú állatkerti szaporításukat Európában az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott tenyészprogram hangolja össze. A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2003 óta foglalkoznak perzsa leopárdokkal, így a hazai közönség először a fővárosban láthatott ilyen állatokat. Az elmúlt években hét kölyök nőtt fel sikeresen.


A figyelmetekbe ajánljuk