Egy férfi fogja a fejét.

Illusztráció.

Hiába gyenge egy agyrázkódás, évekkel később is lehetnek tünetei

Az emberek jelentős része szenvedett már agyrázkódást, akár sport, vagy csupán egy szerencsétlen esés következtében. Egyes esetekben azonban az agyrázkódás „enyhe" változata is hosszú távú egészségügyi problémákat okozhat.


Egy új-zélandi kutatócsoport új tanulmánya szerint az enyhe agyrázkódást átélt felnőttek akár nyolc évvel később is folyamatos tünetekről, depresszióról és munkával kapcsolatos problémáról számoltak be.

Ez nem jelenti azt, hogy minden embernek, aki agyrázkódást – más néven enyhe traumás agysérülést (TBI) – szenved el, folyamatos tünetei lesznek, azonban rávilágít arra, hogy az agyrázkódás valóban megváltoztathatja egyes emberek életét.

Becslések szerint évente több mint 10 millió ember szenved TBI-t, és ezek 70-95 százaléka enyhe agyrázkódásnak minősül. A TBI-nek széles körű hatásai vannak, és míg a közepes és súlyos TBI hatásai jól dokumentáltak, az enyhe TBI hosszú távú következményeiről sokkal kevesebbet tudunk. Az enyhe TBI-ben szenvedő résztvevők több mint egyharmada arról számolt be, hogy úgy gondolja, még mindig hatással van rá a 8 évvel ezelőtti agysérülés

– írták új tanulmányukban a kutatók, akiket Nicola Starkey, a Waikato Egyetem pszichológus kutatója vezetett.

Kissé meglepő módon az agyrázkódás esetében nem az ütközés okozza a károsodást: a hirtelen, szélsőséges mozgásváltozásokból származó erők hatnak az agyszövetre, megnyújtva az axonoknak nevezett idegsejtek végeit. Ez számtalan tünetet okozhat, például eszméletvesztést, fejfájást, hányingert, homályos látást és hangulatváltozást.

A kutatók a résztvevőket a BIONIC nevű tanulmányon keresztül találták meg, amely az összes TBI-esetet megvizsgálta az új-zélandi Hamiltonban és Waikatóban 2010 és 2011 között egy éven keresztül.

Bár a csapat 1298 enyhe TBI-ben szenvedő embert azonosított, végül 346-an töltötték ki az eredeti felmérést, és 151-en a nyolc évvel későbbi utóvizsgálatot. A csapat ezután ezt a 151 embert ugyanannyi olyan kontrollszemélyhez párosította, akiknek soha nem volt agyrázkódása.

Nem meglepő módon azok, akiknek volt agyrázkódásuk, több problémáról számoltak be. Ami azonban meglepő, az az, hogy ezek a tünetek milyen sokáig fennmaradhatnak – a résztvevők egyharmada úgy vélte, hogy az agyrázkódás még nyolc évvel később is hatással van rá. Ezek a hosszú távú tünetek sem voltak enyhék, a kérdőívek szerint egyeseknél PTSD, szorongás, vagy munkahelyi probléma is előfordult.

A legrosszabb eredmények a nőknél jelentkeztek, különösen azoknál, akiknek többszörös agyrázkódásuk volt.

A kutatók azt javasolják, hogy a jobb sérüléskezelés és az esetlegesen felmerülő mentális egészségügyi problémák kezelése segíthet csökkenteni ezeket a hosszú távú következményeket.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk