3d nyomtatott lazac

A világ első 3D-nyomtatott lazaca már kapható a boltokban

A Revo Foods nevű élelmiszer-technológiai startup cég alternatív, vegán húspótlóként tekint új termékére. A 3D-nyomtatott lazac lesz az első élelmiszer, amely a szupermarketek polcaira kerülhet. Eredetileg Ausztriában kapható, viszont Magyarországra is szállítanak majd ki.


Az ipari méretű 3D-s élelmiszernyomtatás ezen mérföldkövével egy kreatív élelmiszer-forradalomba lépünk. Egy olyan korszakba, ahol az élelmiszereket pontosan a vásárlói igényeknek megfelelően készítjük el

– nyilatkozta a cég vezérigazgatója, Robin Simsa.

Néhány más húspótló termékhez hasonlóan a lazacalternatíva szintén mikoproteinből készül, amely fonalas gombákból származik. Maga a készítmény az élő halhoz hasonlóan számos vitamint és omega-3 zsírsavakat tartalmaz.

Ezt is olvasd el! Már kinyomtatva is megkóstolhatjuk a világ legdrágább marhahúsát

Emellett magas fehérjetartalmúnak is tekinthető az élelmiszer, mivel 100 grammonként 9,5 gramm fehérje található benne. Bár ez még mindig kevesebb, mint az azonos mennyiségű normál lazac fehérjetartalma (22 gramm/100 gramm).

Az IFL Science cikkéből kiderül, hogy a cég kutatói már évek óta dolgoznak a 3D-nyomtatott élelmiszeripari termékeken, kezdve a lézerrel sütött sajttortáktól a laboratóriumban termesztett húsokig.

Ez a törekvés részben annak is köszönhető, hogy a nyomtatott élelmiszerek alternatívái fenntarthatóbbá tehetik az élelmiszertermelést, ami különösen a halászati ágazatban jelent aggodalmat. Becslések szerint a globális halállományok 34%-a túlhalászott. Azaz a halakat gyorsabban fogják ki, mint amilyen gyorsan szaporodni tudnának, ami azt jelenti, hogy a populációik csökkennek.

A kibocsátás szintén jelentős probléma az élelmiszertermelésben, hiszen ez az ipar felelős az üvegházhatású gázok globális emissziójának több mint egynegyedéért. Ennek a szeletnek pedig a 31 százaléka származik az állattenyésztésből és a halgazdaságokból, illetve további 18 százalék az ellátási lánc olyan tényezőiből, mint a feldolgozás és a szállítás.

Ez is érdekelhet: A világ első polipfarmja komoly etikai aggályokat vet fel

Az előállító cég szerint a vegán lazacfilé elkészülte 77-86 százalékkal kevesebb szén-dioxidot és 95 százalékkal kevesebb édesvizet használ fel, szemben a hagyományos lazacok feldolgozásával.

Hogy a lazacalternatíva után kapkodni fognak-e a vásárlók, azt még nem tudhatjuk. A Revo Foods úgy véli, hogy az ehhez hasonló termékek sikerének kulcsa az autentikus íz újrateremtésében lehet. Függetlenül attól, hogy mi történik e termék kapcsán, biztosak lehetünk benne, hogy egyre több 3D-nyomtatott élelmiszerről hallhatunk majd, amik lassan be is kerülnek majd a hazai boltok polcaira is.

A figyelmetekbe ajánljuk