close-up photo of brown octopus

A világ első polipfarmja komoly etikai aggályokat vet fel

Egyrészt a polipokat igencsak nehéz tartani, rosszul viselkednek egymással összezárva, és hatalmas szabadulóművészek. Minderre azért képesek, mert hihetetlenül okosak, ami egyéb problémákat is felvet.


A fejlábúak globális kereskedelmének növekvő kereslete arra ösztönözte a spanyol Nueva Pescanova akvakultúra-vállalatot, hogy gőzerővel folytassa a világ első poliptenyészetének megnyitására vonatkozó terveit, ami valamikor jövőre nyílik meg. A vállalkozás támogatói azt állítják, hogy a tenyésztési programok enyhítik a túlterhelt halászatra nehezedő nyomást, és helyi munkahelyeket biztosítanak. Az etikusok, zoológusok és környezetvédők azonban nincsenek meggyőződve, és arra figyelmeztetnek, hogy rengeteg ok szól a polipok tenyésztése ellen.

Papíron a polipfarmok ésszerűnek tűnnek, mivel sok, gyakran fogyasztott faj termékenyen szaporodik, gyorsan nő a testtömegük, és csak egy-két év alatt érnek be. Azonban a polip akvakultúra ötletével kapcsolatban költségek és problémák egész sora merül fel. A polipok válogatósak, különösen fiatalon, és inkább élő zsákmányt fogyasztanak. A polipok nem viselik jól az elzárást sem - agresszívvá válhatnak, ha egymás mellé vannak zárva, gyakran öncsonkításig. Emellett a polipok hírhedt szökési művészek, akik a legkisebb lehetőség esetén is ügyes módot találnak arra, hogy kiszabaduljanak.

Az akvakultúra általában véve továbbra is komoly környezeti problémákat vet fel. Az elmúlt két évtizedben elért jelentős javulás ellenére az ágazat még mindig a vízi kártevők és betegségek, a szennyező anyagok és az üvegházhatást okozó kibocsátások forrása. Az olyan vállalatok, mint a Nueva Pescanova pragmatikusan kezelik ezeket az akadályokat, és arra számítanak, hogy a tudomány segítségével oldják meg őket, bár köztudottan szűkszavúan hallgatnak arról, hogy ez végül hogyan is nézhet ki. Van azonban egy filozófiai kihívás, amelyet talán nehezebb megoldani.

Az évek során végzett kutatások azt a benyomást keltették bennünk, hogy a polipok rendkívül intelligens állatok, amelyek nemcsak komplex problémák megoldására képesek a miénktől teljesen eltérő idegrendszerükkel, hanem olyan érzelmeket is megtapasztalnak, mint a várakozás és a szenvedés. Ezen okok miatt világszerte egyre több állam, köztük az Egyesült Királyság, Norvégia és Ausztria, végre védelmet biztosít a polipoknak és más fejlábúaknak az állatjogi törvényhozásban. A Nueva Pescanova galíciai kutatóközpontjával azt reméli, hogy 2026-ig évente mintegy 3000 tonna megfizethető poliphússal látja el a piacot, és 65 millió eurót költ az ötlet megvalósítására.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk