Egy amerikai cég 28 óra alatt húzott fel egy 3D-nyomtatott házat
Az amerikai Virginia államban élő April Stringfield mostantól a Habitat for Humanity első 3D-nyomtatott otthonának tulajdonosa, ami az új építési technológiának köszönhetően rekordidő alatt épült fel.

A Habitat for Humanity vállalatát 1976-ban alapították azzal a céllal, hogy a lakhatásra szorulók számára megfizethetőbbé tegye az otthonteremtést, jellemzően új házak építésével, önkéntesek és maguk a leendő lakástulajdonosok segítségével.

Ezeket az otthonokat aztán nyereség nélkül értékesíti a megfelelő – alacsony vagy közepes jövedelemmel rendelkező – vevőknek, akik a hagyományos előleg helyett 300 óra önkéntes munkával kell fizetniük.

Végül decemberben Stringfield és 13 éves fia beköltözhetett a vállalat első 3D-nyomtatott otthonába, amelyet a nonprofit szervezet az Alquist 3D építőipari cég segítségével épített.

Az Alquist egy hatalmas 3D nyomtatót használt, amivel a házszerkezetét betonból készítette el, fa és más hagyományos anyagok helyett. A folyamat mindössze 28 órát vett igénybe. Ezzel a Habitat for Humanity is időt spórolt, hiszen egy hagyományos ház felépítése eddig négy hétig tartott a cégnek. Ráadásul az építési költségeket négyzetméterenként 15%-kal csökkentették ezzel.

A tervek szerint a vállalat a jövőben már kifejezetten a 3D-nyomtatott házakat építene, ahogy egyre több építőipari cég is átállt már a gyorsabb és jóval olcsóbb technológia alkalmazására.

(Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk