föld
Shutterstock

Megtalálták a Föld másik holdját, ami már évezredek óta kísér minket

A csillagászok felfedeztek egy, a Földdel szinkronban a Nap körül keringő objektumot, amelyet „kvázi-holdnak" is lehet nevezni, és mint kiderült: az újabb kozmikus kísérőnk már az időszámításunk előtti időkben is velünk volt.

A március 28-án kiszúrt aszteroida a 2023 FW13 nevet kapta, a szekemberek a Pan-STARRS nevű teleszkóppal találtak rá, amely a Haleakala, a Hawaii szigetcsoporthoz tartozó Maui-szigeten fekvő vulkán tetejéről készít képeket az éjszakai égboltról, írja a Space.com

Ez is érdekelhet: Új bizonyítékok utalnak arra, hogy a Hold egykor a Föld része volt

A csillagászok megállapították, hogy a 2023 FW13 ugyanannyi idő alatt kerüli meg a Napot, mint a Föld, miközben az űrszikla körbejárja bolygónkat is – az adatok alapján pedig a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a 2023 FW13 valószínűleg a Föld „kvázi-holdja".

NASA/JPL-Caltech

Az objektum egyébként alig 20 méter széles, és 15 millió kilométerre kering a Földtől. Összehasonlításképp: Föld-Hold átlagos távolság nagyjából 384 ezer kilométer, azaz a 2023 FW13 kifejezetten messze kering bolygónktól. Sőt: a kalkulációk alapján jóval nagyobb hatással van a Nap gravitációja rá.

A csillagászok szerint az aszteroida i. e. 100 körül csatlakozott a Földhöz, és egészen 3700-ig kitartóan kíséri majd bolygónkat.

A 2023-as FW13 nem az első ilyen objektum, amelyet a Föld kozmikus szomszédságában fedeztek fel. A csillagászok úgy vélik, hogy az űrkőzet pályája hasonlít a 2016-os HO3 néven is ismert Kamo'oalewa aszteroidához, amely szintén kitartóan követi bolygónkat, ezért a szakemberek ezt az űrsziklát is „kvázi-holdnak" tekintik.


A figyelmetekbe ajánljuk