Töredezni kezdett a világ legnagyobb jéghegye

A hullámok és a melegedő víz által állandó támadás alatt álló A-68a nevű jéghegyről számos apró tömb szakad le.


Az gigantikus jéghegy még 2017-ben vált le a Déli-sarkvidékről, és az Atlanti-óceán déli részén lévő Déli-Georgia-sziget felé tart. Ha a sekélyebb vizekben megreked, hatalmas problémát okozhat a Brit Tengerentúli Területek élővilágának. – írja a BBC alapján az MTI.


Az A68a felülről úgy néz ki, mint egy ujjal mutató kéz, 4200 négyzetkilométer területű és több száz milliárd tonna súlyú. Ám mivel viszonylag kis - 200 méter vagy annál is kisebb - mélységre merül, ez azt jelenti, hogy mielőtt megfeneklene, egészen a sziget partjáig sodródhat.

A szakértők szerint a szárazföldhöz ilyen közel kerülő jéghegy súlyos hatással lehet az ott élő ragadozók táplálékszerzésére. 2004-ben például, amikor egy másik, az A38 nevű jéghegy megfeneklett Déli-Georgia partjainál, számtalan pingvinfióka és fókabébi pusztult el a szigeten.

Így az A68 esetében is nagy a veszélye annak, hogy a szárazföldi élőlények nem jutnak majd elég táplálékhoz, így kicsinyeik etetése is kérdésessé válhat. A pingvinek és a fókák estében ugyanis kulcsfontosságú, hogy mekkora távolságot kell megtenniük a táplálékért az alatt az időszak alatt, amíg utódaikról kell gondoskodniuk. Ha túl sokáig elmaradnak, utódaik éhen halhatnak.

Bár a műholdas felvételek azt mutatják, hogy az A68a egyenesen Déli-Georgia felé halad, lehetséges, hogy elkerüli az ütközést. Peter Fretwell, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) távérzékelési és térképészeti szakembere úgy véli, hogy bármilyen forgatókönyv elképzelhető.

A figyelmetekbe ajánljuk