green leaf tree under blue sky

Ezt egy 140 nemzetközi kutató részvételével készült tanulmány állítja, ami egyben az erdei biodiverzitás sebezhetőségére is felhívja a figyelmet.


14%-kal több fafaj létezik, mint korábban gondolták a kutatók által első tudományosan hitelesnek nevezett becslés szerint. A 73 300 becsült fajból a kutatók szerint 9 200 még felfedezésre vár. A legtöbb ritka faj azonban a trópusi erdőkben él, amelyek az éghajlatváltozás és az erdőirtás miatt gyorsan eltűnnek.

Az eredmények egyúttal rávilágítanak a globális erdei biodiverzitás sebezhetőségére is. A tanulmány a világ több mint 100 000 erdőterületén található több tízmillió fa adatbázisán alapul. A kutatók statisztikai módszereket alkalmaztak a fafajok valószínűsíthető számának előrejelzésére, korrigálva a meglévő adatok hiányosságait.

Az eredmények arra utalnak, hogy többet kell tenni az élelmiszerhez, fához és gyógyászathoz szükséges életformák védelme érdekében, valamint a szén-dioxid levegőből való kiszívásával az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. A változatos természetes erdők a legegészségesebbek és legtermékenyebbek, fontosak a globális gazdaság és a természet számára.

Túlnyomó többségük a trópusi országokban található, ahol az erdőírtás fő okai a nyugaton fogyasztott élelmiszerek alapanyagainak termesztése, mint például a marhahús, a pálmaolaj és a szója (az utóbbi kettőt szarvasmarha-takarmányként is használják), továbbá az éghajlatváltozás és az erdőtüzek. A tanulmányon egyébként több mint 140 nemzetközi kutató dolgozott.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk