Jól ismert mosópormárkát visz az űrbe a NASA

Jól ismert mosópormárkát visz az űrbe a NASA

Nem kell többé az új rakományra várakozni.

Az emberiség hiába hajt végre nagyobbnál nagyobb szabású műveleteket az űrben, eddig még nem sikerült megoldani, hogy az űrhajósok kimossák a szennyesüket. Az asztronauták többször is felveszik ugyanazt a ruhát, általában addig, amíg egy új szállítmány nem hoz tisztát nekik.

Mindezt a korlátozott vízkészlet miatt van elsősorban, illetve az sem mindegy, hogy egy olyan Föld körüli pályán mozgó eszközön, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) milyen anyagot használnak. Egy tervezett hosszabb küldetésnél – amiből van mostanában bőven – azonban nem lehet megoldani a ruhák pótlását, így kifejezetten kényelmetlen és kellemetlen lenne ugyanabban lenni sok ideig.

Ezért is kötött együttműködést a NASA a Földön is jól ismert Tide-al.

Procter & Gamble

A közös munka olyan jól halad, hogy a vállalat már elő is rukkolt egy olyan teljesen lebomló anyaggal, amely minimális vízhasználat mellett is eltávolítja a foltokat és a szagokat. Mindez zárt vízrendszerben is működik, amilyen az ISS is. Jövőre már az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson tesztelik az újdonságot, és mellé egy folteltávolító tollat és kendőt is kapnak majd.

(Engadget)


A figyelmetekbe ajánljuk