Néhány izgalmas tény a terhességről
A terhesség hónapjai alatt az anya szervezete gyökeres változáson esik át.


A terhesség alatt a test minden szerve megváltozik. A hormonális változások okozzák ezt a felfordulást, amely a terhesség kezdetétől jelen van egy nő testében.

A megtermékenyülés után néhány nappal az embrió beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Mivel az embrió DNS-e különbözik az anya DNS-étől, az immunrendszer először betolakodónak tartja őt. Ekkor el akarja pusztítani, ahogyan a káros baktériumokat és mikróbákat is el szokta.

Az embrió és anya együttes védelme emiatt nagyon bonyolult feladattá válik. Ebben különleges immunsejteknek van szerepe, előfordulhat például, hogy az egyik fajta immunsejt megvédi a magzatot egy másik, szintén az anya teste által termelt immunsejttől.

A test továbbá egy olyan antibakteriális nyálkahártyát hoz létre a magzat körül, amely megakadályozza a kórokozók bejutását.

Az anya hasának növekedésében a progeszteron és relaxin hormonnak van szerepe, ezek lazítják fel az izmokat. Az izmok a bélrendszer környékén is fellazulnak, ami székrekedést és refluxot okozhat, ez utóbbi pedig hányingert és hányást. Ám ezen kívül a terhességi teszttel is kimutatható HCG hormonhoz is köthetőek a reggeli rosszullétek.

Amikor a magzat megnő, az anya rekeszizma összenyomódik. A progeszteron kezeskedik ekkor arról, hogy a terhes nő elég levegőt tudjon venni viszonylag gyorsan, így ő és a magzat is oxigénhez juthatnak. Ezek a levegővételek azonban fulladásos élményhez vezethetnek.

A terhes nők vérmennyisége továbbá 15 vagy több százalékkal növekszik meg és 25 százalékkal több vörösvértestet tartalmaz, mint általában. A vörösvértesteket testünk az élelmiszerekben található vasból szokta gyártani, de a magzat ebből valamennyit elraktároz magának, a vesék emiatt több EPO hormont választanak ki, ezek segítik ugyanis a vörösvértestek termelődését.

A magzat emellett úgy mozdulhat, hogy megnyom bizonyos ereket. Amennyiben az alsó üres visszérben gátolja a vérkeringést, a vér nem tud visszatérni a terhes nő szívébe, amitől erőteljesen megszédülhet.

Már a szülés előtt elkezdődik a test visszaalakulása. A magzat összenyomódik, a rekeszizom leesik, így a szülés előtt álló nő mélyebb lélegzetet is tud venni. A szülés utáni hetekben pedig a méh könnyedén visszazsugorodik régi méretére, a szervek is helyükre állnak. Az agyban viszont visszavonhatatlan változások mennek végbe. Egyes kutatások szerint ezek segítik a friss anyát a szülői feladatok ellátásában, ilyen a csecsemő arcáról való érzelemolvasás is.

(Forrás: TED-Ed/ Youtube)

A figyelmetekbe ajánljuk