Egy új tanulmány kimutatta, milyen hatással lehet a magzatok agyára a koffein.


A 21. századnak már nem ismeretlen a tény, hogy a koffein és az alkohol árthatnak a magzat fejlődésének. Egy kutatásban nemrég feltárták, hogy pontosan milyen hatással van a magzatok agyára a bevitt koffein.

Eddig már fény derült arra, hogy a koffein áthatol a placentán (méhlepény) és károsíthatja a magzatot. Előfordulhat például, hogy kisebb súllyal jön a világra a baba. Az új kutatás azonban arra is rámutat, hogy olyan agyi változásokat képes előidézni a koffein, melyek egész életre kiható viselkedéses problémákhoz vezethetnek.

Az eddigi orvosi előírások megengedtek napi két csésze kávét a terhes anyáknak, ám ez a kutatás változtathat ezen. A kutatók szerint a koffeint teljes mértékben nélkülözni kell a terhesség ideje alatt. A tanulmány beszámol a kilencezer 9-10 éves gyereket vizsgáló adatokról, melyek alapján elmondható, hogy a magzati korban elfogyasztott koffein kihatással van az agy fejlődésére.

Kimutatták, hogy koffein hatására az agyban sérülnek a különböző régiókat összekötő pályák, ez kisebb, ám hosszú távú viselkedésváltozásokhoz vezet.

A tanulmány gyengesége, hogy nem tudták kimutatni, hogy mennyi koffeint fogyasztottak pontosan az anyák, valamint azt sem tudták megmondani utólag, hogy melyik trimeszterben a legkárosabb a fogyasztás.

(Forrás: BigThink)


Friss

Egy fellépés erejéig újból összeállt a Backstreet Boys és az 'N Sync fele

A Pride hónap alkalmából lépett fel a Backstreet Boys.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így lehetünk teljesek egyedül is

Az egyedüllét nehéz munka. Van néhány tippünk arra, hogyan lehet mégis élvezni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A mesterséges intelligencia se érti, miért nem kezd Jadon Sancho

A Borussia Dortmund szélsője és a Manchester United nyári célpontja még egy percet se játszott az angol válogatottban az EB-n. Kielemezte a mesterséges intelligencia és nem talált magyarázatot az okára.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk