Egy új tanulmány szerint az őslakosok „itallapján" már jóval a 15. század előtt is szerepelt a szőlőbor. Nesze neked Újvilág!


Az amerikai borkultúra történetének kezdetét a legtöbben a spanyol felfedezések utáni időkre vezetik vissza, illetve Thomas Jefferson "úttörő" borbirtokaira, melyet az amerikai borászat bölcsőjeként is szoktak emlegetni (Jefferson egyébként a tokaji borok szerelmese volt, és komoly adósságba is verte magát miattuk).

Egy texasi régészeti lelőhelyről származó új kutatás szerint azonban ez nem igaz.

Az új felfedezések azt bizonyítják, hogy az amerikai őslakosok több mint 500 évvel ezelőtt is tudták, hogyan kell szőlőbort készíteni – már az európai gyarmatosítások előtt.

Dr. Crystal Dozier, a kutatás egyik vezetője és a Wichitai Állami Egyetem professzora kezdett bele a tanulmányba, hiszen a spanyol felfedezők feljegyzései nem említenek semmit az őslakosok borkészítési szokásairól, csupán a helyi vadszőlőkről. De ha volt szőlő, kellett lennie bornak is, gondolta.

A kutatáshoz az őslakosok frissen talált kerámia edényeit használta fel, amit a közös, törzsi lakomák után hátrahagytak. 54 edényt vizsgáltak, és a kémiai maradványok után kutatva abban reménykedtek, hogy kideríthetik mi volt az „itallapon". Az elemzések után koffeintartalmú italokra bukkantak, illetve borkősavra és borostyánkősavra, ami a szőlőkben is megtalálható.

Az első hálaadás Jean Louis Gerome Ferris festményén

Wikimédia

A koffein valószínűleg csokoládéból vagy kakaóból, esetleg teából került elő. És valószínűnek tűnik, hogy az ünnepi étkezések során bort is fogyasztottak mellé. Dozier még óvatos az eredményekkel kapcsolatban, és szeretne DNS-vizsgálatokat is elvégezni a leleteken, de bízik benne, hogy rövid időn belül kiderülhet, hogy milyen borokat fogyasztottak az amerikai őslakosok.

(Wine Spectator)

Friss

Peruban nyert díjat Felméri Cecília filmje, a Spirál

Nem ez az első nemzetközi filmes díj, amit sikerült elnyernie a rendező lélektani krimijének.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezért fáj annyira a visszautasítás

Előfordulhat, hogy nem kerültünk be az iskolai sportcsapatba, vagy épp szakítottak velünk. Ilyenkor nagyon fáj a visszautasítás érzése. Vajon miért?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk