parlagfűmezőn álló nő tüsszent
hu.123rf.com

5+1 dolog, amit nem tudtál a parlagfűről

Minden hetedik magyar küzd az évente visszatérő allergiás tünetekkel. Megszabadulni ugyan nem lehet tőle, viszont természetes megoldásokkal akár meg is tanulhatunk együttélni vele!


Észak-Amerikából származik

A sokaknak bosszúságot okozó gyomnövény Észak-Amerikából származik, és több mint 40 fajtája ismert, melyek közül az Ambrosia artemisiifolia okozza a legtöbb allergiás panaszt. Üres telkeken telepszik meg, és könnyedén alkalmazkodik a klímaváltozáshoz, így a drasztikus időjáráskülönbség sem tud keresztbe tenni neki. Európába a XIX. század végén került be, ahol a Rhone-völgyében, Észak-Olaszország bizonyos területein, valamint Románia mellett Magyarországon található belőle a legtöbb.

Az indiánokkal kezdődött minden 

A parlagfüvet az indiánok használták először. A kukorica térhódítása előtti időkben még fogyasztották is a növényt, továbbá kötelet készítettek az erős rostjaiból. A parlagfű magyar elnevezése a művelés alól kivont, parlagon hagyott területekre utal.

Pollenje akár 1000 kilométert is tud utazni

hu.123rf.com

A nagyvárosok levegőjében a parlagfű pollenje a szennyeződéssel összetapadva utazik, és a szél segítségével könnyen eljut az egyik növényről a másikra. A meleg légáramlatoknak köszönhetően 2 kilométer magasra is fel tud szállni, sőt akár 1000 kilométert is képes megtenni. Többek között ez is az oka, hogy a világon több mint 13 millió ember nyarát keseríti meg. Csak Magyarországon körülbelül 100 millió eurót költünk évente a parlagfű elleni védekezésre.

A felső emeltek nagyobb veszélyben vannak

Nappal a meleg levegővel felfelé száll, így, ha egy lakótömb felső emeletén laksz, a meleg nyári napokon érdemes zárva tartani az ablakodat napközben, hogy csökkentsd a kellemetlen tüneteket. Este, amikor a hűvösebb levegő lefelé áramlik, a földszinti szomszéd ablaka előtt lesz több pollen.

Megtanulhatunk vele együttélni

hu.123rf.com

Habár a parlagfűvet egyelőre nem tudjuk kizárni az életünkből, szakemberek szerint az immunrendszerünket megtaníthatjuk arra, hogy ne reagáljon hisztérikusan az allergénre, továbbá egyéni tünetek szerint, homeopátiás szerekkel is enyhíthetjük az allergiát. Sebő Zsuzsa homeopata orvos szerint az ambrosiaból készült homeopátiás gyógyszer segíthet az immunrendszer érzékenyítésében, ráadásul kiegészíthető a hisztaminból (histaminum) készült homeopátiás szerrel is, mely a gyulladásos reakciókért is felelős hisztamin felszabadulását gátolhatja a hízósejtekből.

Már a tünetek megjelenése előtt érdemes kezelni

A pollen, így a parlagfűre allergiások száma rohamos tempóban emelkedik, és nem csak a számuk nő, az életkori görbe is egyre szélesebb – ma már nem ritka a 2-3 éves gyerek sem ebben a betegségcsoportban. Az allergiával érdemes már a virágzás előtt felvenni a harcot. A parlagfűszezon előtt legalább egy hónappal tanácsos elkezdeni az allergénből készült szerek szedését. A felkészítő időszakban a szerek heti 3 alkalommal, 30 CH, C potenciában javasoltak.

A figyelmetekbe ajánljuk