Svájci és osztrák kutatók szerint a rendszeresen kávézó fiatalok ugyanolyan jól alszanak, mint azok, akik nem kávéznak.

A kávé emberi szervezetre gyakorolt hatása megosztja a tudományt. A napokban napvilágot látott egy olyan hír is, miszerint rendszeres fogyasztásával elkerülhetjük a szívelégtelenséget, tehát napi egynél több csésze kávé segíthet a szívproblémák megelőzésében. Míg mások szerint ártalmas lehet a vérnyomásunkra.

A koffein pedig jól ismert élénkítő alkaloid, melyet legtöbben azért fogyasztanak, hogy elűzzék fáradtságukat. Eddig úgy vélték, hogy a koffeinfogyasztás hatással lehet az alvásra, ám a legújabb kutatás szerint nem zavarja meg álmunkat.

A Bázeli Egyetem vezette svájci-osztrák kutatócsoport projektjében húsz fiatal, egészséges ember vett részt, akik közül mindenki rendszeres kávéfogyasztó volt. Az alanyok tíz napon keresztül naponta kétszer koffeintablettákat vettek be, a következő tíz napban pedig placebót. Az alváslaborban végzett agyhullám-mérésekkel megállapították, hogy a fiatalok mindkét időszakban ugyanolyan mélyen aludtak.

Tehát az alvásmélység és a koffein bevitel között nincs összefüggés.

Ám egy különös különbséget észrevettek: a kávé nélküli 10 napban a szürkeállomány térfogata nagyobb volt, mint akkor, amikor a résztvevők koffeintablettát fogyasztottak. Ez a változás természetesen ideiglenes, ugyanis a szürkeállomány képes magától helyreállni, ha az illetők lemondanak a koffeinről. Carolin Reichert, a kutatás vezetője szerint az eredmények nem egyértelműen jelentik azt, hogy a kávéfogyasztásnak negatív hatása van az agyra, éppen ezért szükséges a további kutatás.


(Házipatika)

Friss

Több ezer kilométert hánykolódott az óceánon egy most célba ért palackposta

És már válaszoltak is rá.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Louis Vuitton is csatlakozik az űrturizmushoz? – futurikus divatbemutatót tartottak

A vírusnak köszönhetően az idei nyár és a vele járó külföldi utazások sem történnek zökkenőmentesen. A Louis Vuitton házának kreatív igazgatója, Nicolas Ghesquière pedig éppen ezért gondolt arra, hogy az egzotikus tengerpartok helyett inkább az űrbe repíti az embereket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt kimész a Rosaliára (X)

„Hogy készül a rosé? Rózsaszín szőlőből!" Az efféle válasz ma már ritka – egyébként valóban elhangzott egy kóstolón –, a rosék töretlen népszerűségének és a minőségi termelőknek köszönhetően a fogyasztók is egyre inkább tisztában vannak ezzel a borstílussal. Az alapokat azért nem árt újra átvenni, és persze néhány csemegét is kínálunk rosészótárunkban.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk