idősek sakkoznak

A 25 évesek agyával vetekszik a „szuperöregedők" memóriája

Az öregedés előrehaladtával az emberi agy általában lassabbá válik, az emlékek pedig kevésbé megbízhatóak lesznek. De van egy idősebb réteg, akiknél úgy tűnik, hogy az idő nem befolyásol szinte semmit.

Az úgynevezett szuperöregedőkről van szó, akiknek a a memóriájuk és más agyi funkcióik lényegesen jobbak kortársaiknál.

A kutatóknak most először sikerült megérteni, hogy mi okozhatja a jelenséget, amiről egy friss friss tanulmányban számoltak be.

Ebből kiderül, hogy az átlagosan 67 éves életkorú szuperöregedők agyának MRI-képei szinte megegyezőek a 25 évesek agyáéval.

A korkülönbség semmit sem számított, az idősebb felnőtteknek sikerült megtartani a fiatalokra jellemző agyi tevékenységeket.

Dr. Alexandra Touroutoglou, a Massachusettsi Általános Kórház munkatársa és a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy először sikerült képeket készíteni a szuperöregedők agyi funkcióiról, miközben azok új dolgokat tanulnak, vagy visszaemlékeznek.

A vizsgálat során negyven 65 évnél idősebb és 41 fiatal felnőttet vizsgáltak, akiknek az átlag életkoruk 25 év volt. Mindannyian ugyanazt a memóriatesztet végezték el, miközben fMRI-vel vizsgálták az agyukban lévő tevékenységet. A teszt során az alanyoknak arcokat vagy helyszíneket kellett megjegyezni, beleértve a hozzájuk kapcsolt melléknevekkel.

A csavar ott volt, hogy 10 perc elteltével mindenkinek bemutatták az eredeti 80 képet és melléknevet, ezután 40 új képet és szót kaptak, illetve a korábban látott képekből 40-et, a mellékneveket pedig megkeverték. Itt felmérték, hogy látták-e korábban a párosításokat, és ha nem, felismerik-e, hogy új vagy régi képekről van szó. Mindezt az fMRI figyelemmel követte.

A Massachusettsi Általános Kórház szakértője, Dr. Yuta Katsumi szerint a vizuális cortexben vannak olyan neuroncsoportok, amelyek szelektíven rész vesznek a különböző képek, például az arcok és házak feldolgozásában. Mindez az öregedés hatására csökken, kivéve a szuperöregedőknél.

Azt nem sikerült kideríteni, hogy a jelenség már a születéskor bennük van, vagy más kompenzálja az öregedő agy természetes átalakulását. Az viszont biztos, hogy több vizsgálat is kimutatta, hogy a memória ezen része fejleszthető.

(IFLScience)


A figyelmetekbe ajánljuk