Sherlock Holmes mind palace módszere felhasználható a mindennapokban.


A Benedict Cumberbatch által eljátszott Sherlock gyakran alkalmazza a sorozatban a mind palace módszerét, amikor elméjében kutakodva köt össze bizonyos elemeket, így próbál meg emlékezni dolgokra.

A mind palace egy mnemotechnika, vagyis egy emlékezésen alapuló segédeszköz. A sorozatban Sherlock emlékezése során egyedül szeretne lenni, hogy koncentrálni tudjon az asszociációkra:

A mind palace az egyik legősibb mnemotechnika. Frances Yates brit történész írta le A memória művészete (The Art of Memory) című könyvében 1966-ban. A mnemotechnikák egészen az ókori görög Szimonédészig vezethetők vissza.

Az eredetileg loci vagy memóriapalota néven ismert technika az ókori római szónokokat segítette abban, hogy beszédeiket memorizálni tudják. A loci a locus, vagyis hely többesszáma, tehát helyeket jelent. A technika lényege, hogy különböző helyekhez kötjük a megjegyzendő dolgokat.

A legegyszerűbb, ha egy nagy házon vagy palotán haladunk végig és minden helyiséghez kötünk gondolatokat. A legjobb módja ennek az, ha a gondolatokat fantáziákká alakítjuk.

Ha meg szeretnénk jegyezni azt a mondatot például, hogy „A világ szenved egy új járvány miatt, mely a koronavírus nevet kapta.", akkor elképzelhetünk egy bolygót, aki tüsszögve, szenvedve üldögél a képzeletbeli házunk kanapéján. Ez elég abszurdnak tűnik, de a technika így a leghatásosabb.

A memóriapalota technikában az emlékező végigsétál a palota vagy ház szobáin és felidézi az emlékeket, melyeket a helyekhez kötött.

Nézzünk meg egy másik példát. Tegyük fel, hogy szeretnénk banánt, tejet, tojást és sajtot vásárolni. A képzeletünkben most egy banán üldögél a kanapénkon, tejet iszik éppen. A falon lóg egy kép egy tojáscsaládról, a sajt pedig az ágyunkban alszik.

A módszerben fontos az, hogy nemcsak a tárgyak elhelyezése számít, hanem a narratíva, amelyben elhelyezzük őket. A fenti példában szereplő abszurd képeket nehéz elfelejteni.

Ezt a mnemotechnikát gyakran alkalmazzák különböző emlékezőképességet felmérő versenyeken a résztvevők.

Összességében nem kell Sherlock Holmes-nak lenni a szuper emlékezőképességért. Ha végül nyomozók nem is leszünk, legalább nem felejtjük el, hogy mit akartunk vásárolni.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk