hamburger sült krumpli

Fertőzésként észleli szervezetünk a gyorséttermi ételeket

Az immunrendszer a gyorséttermi ételekre ugyanúgy reagálhat, mint a bakteriális fertőzésre egy friss tanulmány alapján.


Egy 2018-as egerekkel készült tanulmány alapján nem érdemes pizzát vagy hamburgert választani vacsorára.

Az egereket ebben a kísérletben egy hónapig táplálták nyugati étrenddel, amely telített zsírokban, cukorban és magas a sótartalma, kevés friss gyümölcsöt, zöldséget tartalmaz.

Ez a fajta táplálkozás úgy megnövelte az immunsejtek számát a vérükben, mintha mikrobás fertőzés érné őket.

Ráadásul ez a gyorséttermi étkezés által kiváltott agresszív riasztási állapot a szervezetben képes hosszú távon fennmaradni.

Az egészségtelen táplálkozás váratlan növekedéshez vezetett az immunsejtek számában az egerek vérében, különösen a granulocitákban és a monocitákban

– mondta a kutatócsoport egyik tagja, Anette Christ, a németországi Bonni Egyetem munkatársa.

Az étrend olyan géneket aktivált az egerekben, amelyek őssejtjei felelnek az immunsejtek csapatainak termeléséért. Ezek az őssejtek továbbá képesek az emlékezetükben tárolni a korábbi biológiai támadásokat.

Emiatt elmondható, hogy miután a test elkezdett reagálni egy gyorséttermi étrendre, az egészséges táplálkozáshoz való visszatérés nem biztos, hogy elegendő a változások teljes visszavonásához.

Ez következményekkel járhat az általános egészségi állapotunkra nézve.

Amikor az egerek egy hónap után visszatértek a szokásos gabona-étrendjükhöz, a gyulladás megszűnt. A genetikai átprogramozás azonban elakadt, ez az egereket érzékenyebbé tette a jövőbeni támadásokkal szemben.

Eicke Latz kutató, a Bonni Egyetem szakembere szerint

Csak nemrég fedezték fel, hogy a veleszületett immunrendszernek van memóriája. A fertőzés után a szervezet védekezőképessége egyfajta riasztási állapotban marad, hogy gyorsabban reagálhasson egy újabb támadásra.

Ez mit jelent a jövőre nézve? Ha érzékenyebb a szervezetünk a fokozott védekezés miatt, a jövőben könnyebben alakulhat ki 2. típusú cukorbetegség például.

Noha a kísérletet csak állatokon végezték el, úgy választották ki az egeret, hogy annak genetikája hasonló az emberéhez, emiatt az eredmények vonatkoztathatók az emberekre is.

A gyermekek választhatnak, hogy mit esznek minden nap. Lehetővé kell tennünk számukra, hogy tudatosan döntsenek étkezési szokásaikról

– mondják a kutatók, akik szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni az étkezésre az oktatásban.

(Forrás: Science Alert)

A figyelmetekbe ajánljuk