woman putting makeup in front of mirror

A szépség kultusza meghatározza világunkat.


Az emberek képesek több százezer forintot elkölteni szépítkezőszerekre, a szabad gyökök, szerves peptidek és retinol országa után kutatva. A szépségtrendek arra szólítanak fel minket, hogy minden időnket és pénzünket azzal töltsük, hogy „természetesek" legyünk. Sokszor azonban épp ellenkező hatást érünk el a befektetéssel.

A szépségipar mai értéke 532 milliárd dollár. 2019-ben az amerikaiak 92,8 milliárd dollárt költöttek szépségápolásra. A plasztikai műtétek emellett az Egyesült Államokban, Brazíliában, Kínában, Japánban és Dél-Koreában is óriási növekedést mutatnak.

A depresszió, szorongás, testdiszmorfiás zavar és az étkezési rendellenességek aránya a szépségkultusz növekedésével arányosan növekszik. A kultúra ugyanis arra csábít minket, hogy többet fektessünk a jó megjelenésbe, mint a jó érzésekbe.

A kinézetnek nem szabadna társadalmi tőkének lennie. A tárgyiasítás ugyanis káros, ha a mentális egészség rovására megy. Az emberek sokszor szívesebben keresnek fel egy kozmetikust, mint egy pszichológust. Ám ha a világ nem is változik meg, mi változtathatunk gondolkodásmódunkon.

Íme néhány módja annak, hogy ellenálljunk a szépségkultusznak, és másra fordítsuk energiáinkat:

1. Ne feledjük el, hogy amit látunk, az nem a valóság. Az ideális szépséget bemutató képek többsége módosított, ám nem csak a hírességek, influenszerek képei, a saját barátaink is szűrőt tesznek képeikre. A kritikus összehasonlítás tehát sokszor egy illúzió mentén megy végbe.

2. Ismerjük fel a szépségkultusz embertelenítő magatartását. A tárgyiasítás megalázó tud lenni, ne vegyünk részt benne, ehhez az kell, hogy ne csak a külsőt szemléljük az embereken.

3. Ha igazán törődünk testünkkel, egészségügyi, életmódbeli változtatásokat hajtunk végre. Elkezdünk például jógázni, jobban aludni, több vizet inni. Ezek a tevékenységet befolyásolhatják azt, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

4. Gyakoroljuk az önelfogadást. Ehhez az kell, hogy ne a hiányokra koncentráljunk, hanem az erősségekre. Legyünk tisztában értékeinkkel.

5. Koncentráljunk arra, ami igazán fontos. Nagyon emberi dolog, hogy vonzók akarunk lenni, de a kutatások azt mutatják, hogy a világhoz való hozzájárulásunk nagyobb mértékben vezethet jólléthez.

(Forrás: Psychology Today)

A figyelmetekbe ajánljuk