sean connery oscar

Sean Connery a rendező feleségének köszönhette az első komoly szerepét

Nehéz máshogy elképzelni Sean Conneryt, mint befutott, jóképű filmsztár, de bizony neki is hosszú évekbe telt, amíg felfedezték.

A Hollywood Reporter és a BBC cikkéből kiderült, hogyan Connery első komolyabb szerepét egy nőnek köszönheti – történetesen a rendező feleségének.

Alvin Rakoff, kanadai rendező mesélte el a közös munka kezdetét, aki már korán észrevette magának a múlt héten elhunyt színészt, de egészen 1957-ig csupán statisztaként, kisebb szerepekben tűnt fel Connery. Aztán 1957-ben Rakoffot megbízták a Rekviem a ringben feldolgozásának elkészítésével, ami az angol BBC vasárnapi előadásába került bele.

„Connery abban az időben extrának számított. Magas volt, jó megjelenésű és kezdettől fogva karizmatikus. Az egyik srác, aki minden második nap csengetett, és megkérdezte, hogy van-e valami munka a számára"

– ezt még a BBC-nek nyilatkozta a rendező pár éve.

A remake főszerepét az 1992-ben Oscar-díjat nyerő Jack Parlance játszotta volna, de az utolsó pillanatban lemondta a forgatást. Rakoff kétségbeesetten kezdett keresgélni, ki lehetne a boxoló főszereplő, majd a rendező későbbi felesége, a szintén a filmben játszó Jacqueline Hill csöngetett be hozzá az ötlettel:

„Mi a helyzet Seannal?"

– kérdezte.

Rakoffnak nem tetszett az ötlet, mert szerinte Connery motyog, és még soha sem játszott komoly szerepet. Hill hajthatatlan volt, és egy nyomós indokkal válaszolt, miért is kellene neki eljátszani a szerepet:

A hölgyeknek tetszene."

Rakoff megfogadta a tanácsot, és behívta a színészt. Bár szerinte nem élete alakítását nyújtotta, de rengeteget fejlődött, és a többi már történelem.

Érdekesség, hogy a filmről sokáig úgy tartották, hogy örökre elveszett, mert akkoriban a BBC csupán élőben sugározta, de pár éve Rakoff elmondta, hogy szerencsére készíttetett egy felvételt jó 60 évvel ezelőtt, ami az otthonában porosodik.

A figyelmetekbe ajánljuk