white robot near brown wall

A robotok jobban hasonlítanak az állatokra, mint az emberekre

Az MIT Egyetem robotetikusa szerint át kellene gondolnunk teljesen a kapcsolatunkat a robotokkal.


A Mesterséges Intelligencia fejlődésével egyre jobban és jobban el fognak terjedni társadalmunkban a robotok, néhol már az emberi munkaerőt is felváltották. Egyszercsak öntudatukra ébrednek és átveszik felettünk a hatalmat? Dehogy, Kate Darling, az MIT Egyetem robotetikusa szerint teljesen át kellene gondolnunk a kapcsolatunkat a robotokkal.

Szerinte azért hasonlítjuk emberhez, mert amolyan tudat alatti belső kényszer, hogy mindent önmagunkhoz próbálunk hasonlítani, és úgy próbálunk kapcsolódni vele. Ugyanakkor bár a robotoknak vannak érzékeik, taníthatóak és képesek autonom döntésekre, ettől még inkább úgy kéne rájuk gondoljunk, mint egy embertől különálló fajra.

Szerinte kifejezetten baj, hogy ennek ellenére gyakran emberformájúra tervezik a robotokat, sokszor olyankor is, amikor ez egyáltalán nem a legpraktikusabb formája az adott gépnek az ellátott feladatai szempontjából.

Szerintem értelmetlen. Először is a Mesterséges Intelligencia nem olyan, mint az emberi intelligencia, a robotoknak nincsenek meg ugyanazok a képességeik, mint az embereknek. Szóval amikor azt várjuk el robotoktól, hogy úgy viselkedjenek, mint az emberek, az általában jó nagy csalódáshoz szokott vezetni. Ez nem azt jelenti, hogy a robotok és az MI nem okosak, de teljesen más formája ez az intelligenciájának és a képességeknek, mint az ember esetében.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk