Pusztító járvány öli Kalifornia énekesmadarait
A tisztviselők arra kérik az embereket, hogy szedjék le a madáretetőiket, ahol a madarak gyülekeznek, ugyanis bakteriális fertőzést terjesztenek.

Tömegesen pusztulnak a madarak a kaliforniai San Francisco Bay Area területén és a Sierra Nevada térségében. Sokáig nem lehetett tudni, hogy mi okozhatja a szörnyű jelenséget, de a szakemberek most rábukkantak egy baktériumra, valamint a madáretetőknél kialakult tömegre gyanakodnak – írja a Livescience.

2020 decembere óta a kaliforniai Hal- és Vadvédelmi Minisztérium (CDFW) és a vadon élő állatok rehabilitációs központjait elárasztották a kaliforniai lakosok hívásai, miszerint számtalan madáretetőnél beteg vagy holt pintyeket találtak.

Különféle vizsgálatok során kiderült, hogy a madarakat Salmonella baktérium fertőzte meg, és szalmonellózis alakult ki.

Az állatok a fertőzött példányok ürülékével szennyezett víz, táplálékok vagy más tárgyakkal érintkezve fertőződhettek meg. Amint az etetők környékén több madár gyűlt össze, úgy nőtt a fertőzés kockázata is.

Krysta Rogers, a CDFW egy munkatársa szerint a beteg pintyek alig pár nap alatt elpusztulnak. A járvány különösen súlyosan érinti a fenyőcsízt, emellett az aranypinty, az aranycsíz és más fajok is súlyos veszélyben vannak. A fertőzött példányok levertnek és puffadtnak tűnnek, szemük pedig részlegesen csukva van. A madárfürdők és madáretetők eltávolítása lehet a leggyorsabb megoldás, amely hozzájárulhat a járvány megfékezéséhez.

A figyelmetekbe ajánljuk