A tudósok szerint pislogással kommunikálhatunk a macskákkal

A tudósok szerint pislogással kommunikálhatunk a macskákkal

Egy új tanulmány szerint a lassan pislogó emberek jelenlétét jobban kedvelik a macskák.


Az állatok szemébe való hosszadalmas bámulás fenyegetést jelent nekik. A cicák esetében azonban egy lassú pislogás jelezheti számukra, hogy nem akarjuk megtámadni őket, erre a mozdulatra ugyanis nyugalmi állapotba kerülnek és viszonozzák a gesztust. Biztosan láttunk már összeszorított szemű nyugodt macskát ─ ez erről a jelenségről tanúskodik.

A mozdulatot gyakorolhatjuk egy idegen vagy ismerős macskával is. Lényege, hogy nézzünk az állat szemébe, majd hunyjuk le szemeinket hosszabb ideig, ezután figyeljük meg, ahogyan megismétli a mozdulatot.

Amikor egy idegen csinálja ezt, a cicák nagyobb eséllyel találják barátságosnak őt és közelítik meg a későbbiekben. A kutatásban ugyanis majdnem 50 macskával tesztelték azt, amikor a gazdájuk, valamint amikor egy idegen kezd el pislogással kommunikálni velük.

Az új tanulmány emellett feltárta azt is, hogy a dorombolás nem a boldogság és kielégülés jele, hanem felhívás arra, hogy figyeljenek az állatra. A macskák akkor is dorombolhatnak, ha nincsenek valami jól, jelezve gazdáiknak, hogy ideje törődni velük. A cicák a kutatás alapján emellett mindig felismerik a saját nevüket, akkor is, ha idegen emberek szólítgatják őket. A háziállatok továbbá érzékelik, amikor gazdájuk szomorú, ilyenkor hozzádörgölik fejüket megnyugtatásként.

A kutatók szerint a lassú pislogással történő kommunikáció kialakulhatott amiatt is, hogy az állatok megtörjék vele a fenyegető összenézéseket, ám az emberek is okozhatták. A gyors pislogás fenyegető, az agresszió jele, mi is előnyben részesítjük a lassú pislogást. Előfordulhat, hogy az idő folyamán tőlünk vették át ezt házi kedvenceink.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk