A Perseverance.
NASA/JPL-Caltech

Hangot és képet is közvetít a NASA marsjárója

A Perseverence adatai alapján 360 fokos panoráma képet készített a NASA, amelynek segítségével részletes képet kaphatunk a vörös bolygón található körülményekről.

A Youtube-ra feltöltött interaktív videóban nem csupán a marsi tájat csodálhatjuk meg, hanem az adatok alapján hangok is hallhatók. Az egér mozgatásával nézhetünk körbe, emellett a kép készítői megjelölték a fontosabb pontokat a felvételen, mint például a Jezero-krátert és a marshelikoptert – írja az IFLScience.

A képet a robot által küldött adatok alapján mesterséges intelligenciával hozták létre, ezáltal a felvétel nem adja vissza teljesen pontosan mit is lát a Perseverence.

A panorámaképet a marsjáró 992 darab felvétele alapán állították össze, amelyeket április 15-26 között készített. Az egészen elképesztő kép felbontása 2,4 milliárd pixel.

A felvételhez külön hozzáadták a navigációs kamera képeit annak érdekében, hogy lefele is tudjunk nézni, emellett az ég képét utólag javították fel, a szél hangját pedig februárban rögzítették szintén a marsjáró segítségével.

A Perseverence július 1-én kezdte meg a tudományos kutatását a Marson, miután elhagyta a landolási helyét. A robot legfőbb feladata nem más, mint a Jezero-kráter vizsgálata, amely következtében a tudósok abban reménykednek, hogy egykori élet nyomait is felfedezhetik.


A figyelmetekbe ajánljuk