Xiaomi humanoid

Sétál, beszél és még virágot is hoz nekünk a Xiaomi humanoidja

A tömeggyártású robotok kora hamarabb elérkezhet, mint gondolnánk. A Xiaomi vezérigazgatója, Lei Jun a cég csütörtöki nagy Mix Fold 2 okostelefon-bemutatóját egy különleges vendég meghívásával zárta, aki végül ellopta a show-t. Ez a vendég pedig CyberOne volt, a kínai vállalat első humanoid robotja.


A CyberOne a Xiaomi második robotja. Az első, amely egy évvel ezelőtt debütált, a CyberDog volt, egy nyílt forráskódú négylábú. A vállalat legújabb robotja, amely a Metal Bro névre hallgat, 175 cm magas, 115 kilót nyom, és két lábon manőverezik – számolt be a RobbReport.

A készüléket mesterséges intelligencia hajtja, és az arcát alkotó ívelt LED-panelen és két mikrofonon keresztül veszi fel a környezetét. Ez a berendezés 3D-ben látja a világot, és 45 különböző emberi érzelmet képes felismerni. Bár közel sem olyan mozgékony, mint a Boston Dynamics kissé félelmetes Atlasza.

A CyberOne nyilvánvalóan még fejlesztés alatt áll, de már most lenyűgözte a közönséget. A robot Jun intésére kisétált a színpadra, adott neki egy virágot, majd bemutatott néhány kung-fu pózt, legvégül pedig az ultravékony Mix Fold 2-t használta egy szelfi készítéséhez.

A mesterséges intelligenciával a középpontban és egy teljes méretű humanoid vázzal ez egy óriási áttörés a vállalat számára

– mondta Jun az eseményt követő nyilatkozatában.

Azt még nem tudni, hogy a CyberOne valaha is gyártásba kerül-e. Ha igen, Jun szerint a robot valószínűleg 600-700 ezer jüanba (kb. 35 millió-40 millió forintba) kerülne. Akár megvásárolható lesz valaha a CyberOne, akár nem, úgy tűnik, csak idő kérdése, hogy az emberek humanoid robotokat vásároljanak otthoni használatra.

A Xiaomi legalábbis úgy tűnik, hogy erre készül.

A figyelmetekbe ajánljuk