robotkutya járőrözik
Instagram / Ghost Robotics

Robotkutyák járőröznek majd egy amerikai űrkikötőben

A rakétaindításra szolgáló bázison hamarosan négylábú őrző-védők is tevékenykedhetnek.

Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint az amerikai hadsereg legfiatalabb, robotikai ága a Ghost Robotics „négylábú pilóta nélküli földi járműveit" – lényegében kutyaszerű robotokat – fog bevetni a floridai Cape Canaveral űrállomáson a „kárfelmérés és a járőrözés" automatizálására, amivel a minisztérium szerint jelentős munkaórákat spórolnak majd meg – írja a Futurism a Space.com alapján.

A jelentés szerint a Q-UGV-k „komplex audio- és vizuális kommunikációs szoftverrel vannak felszerelve", és bár képesek önállóan működni, kézi és hangutasításokkal is irányíthatóak.

A Ghost Robotics a honlapján „nagy teherbírású, mozgékony, tartós, és minden időjárási körülmények között használható földi drónoknak" írja le a kutyarobotokat.

Úgy látszik, hogy az amerikai légierő – amely az amerikai űrerők összes műveletét is felügyeli – különösen kedveli a robotkutyákat. Először a floridai Tyndall légibázison vetették be őket még 2020-ban, és azóta más légibázisokon is beépítették őket a rendszeres műveletekbe.


A figyelmetekbe ajánljuk