Expedíció indul a Titanic roncsához, bárki jelentkezhet rá
Getty Images

Expedíció indul a Titanic roncsához, bárki jelentkezhet rá

Több mint 100 évvel a Titanic elsüllyedése után – és 25 éve James Cameron filmje után – a hajó még mindig az egyik legkultikusabb roncs a világtörténelemben. Most elit társaságba kerülhetünk, és megnézhetjük saját szemmel is a hajót – már ha elég mélyre nyúlunk a pénztárcánkban.


A Titanic 3800 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceán fenekén, 3500 kilométerre Kanada partjaitól, és szépen lassan elrohad. Az Oscar-díjas film 25. évfordulója miatt elég sokan felkapták a témát: pár napja például soha nem látott felvételeket tettek közzéközzé a hajóroncsról.

Most pedig arra is lehet lehetőségünk, hogy meglátogassuk az elsüllyedt hajót: persze ha van erre 250 ezer eurónk, nagyjából 95 millió forintunk. A kalandot az amerikai székhelyű OceanGate „civil felfedező" vállalat szervezi, a Titanic-expedíció pedig tavasszal, 2023 májusában indul majd, írja az Euronews.

A cég egyébkét minden évben szervez kirándulást a roncshoz, a 2022-es expedíciójának képei már 8k részletességgel készültek, ezért olyan részleteket is felfedezhettek akkor a résztvevők, amikre eddig nem volt lehetőség. Ilyen volt például a horgonygyártó neve (Noah Hingley & Sons Ltd), amely korábban kiolvashatatlan volt a bal oldali horgonyon.

Évtizedek óta tanulmányozom a Titanicot, és számos merülést végeztem, de nem emlékszem, hogy láttam volna más olyan képet, amely ilyen részletességgel mutatta volna meg a hajót. Izgalmas, hogy ennyi év után talán felfedeztünk egy új részletet, amely a kameratechnológiák korábbi generációival nem volt annyira nyilvánvaló".

– mondta Rory Golden, a Titanic veterán búvára.
"
A hajó orrát, a hajótest egy részét, a rakteret, egy hatalmas horgonyláncot (minden egyes láncszem csaknem 91 kg súlyú) és az összeomlott korlátokat mind nagy felbontásban sikerült megörökíteni, ezekről több videó is van a vállalat Youtube-csatornáján.

Visszatérve a kirándulásra: OceanGate szerint kevesebb mint 250 ember tekintette meg személyesen a Titanicot és a környező roncsmezőt a roncs felfedezése óta, ezért igazán elit társaságba kerülhetünk, ha kifizetjük a 250 ezer eurós összeget.

A jelentkezőnek 18 évesnek kell lennie, és olyan tengeri kondiba kell lennie, hogy képes legyen kis hajókra szállni, létrára mászni és súlyokat cipelni. És persze rendelkeznie kell 250 ezer euróval, hogy fedezni tudja „az expedíció támogatását és a képzés díját".

A merülés a részben a NASA által tervezett, a világ egyetlen mélytengeri merülőhajójával történik, amely képes lejutni a Titanic mélységébe öt fős legénységgel a fedélzeten. Ha elfogadják az esetleges jelentkezésünket, akkor egy nyolcnapos küldetésre számítsunk a Titan nevű tengeralattjáróval.

A figyelmetekbe ajánljuk