amerikai hadihajó

Samuel B. Roberts még a tengeren

Megtalálták a világ legmélyebben fekvő hajóroncsát, és már le is merültek hozzá

Az amerikai haditengerészet rombolója – amely a második világháború legnagyobb tengeri csatájában a Fülöp-szigeteken szállt szembe a túlerőben lévő japán flottával – a kutatók szerint a legmélyebben megtalált roncs lett, amelyet valaha felfedeztek.

A USS Samuel B. Roberts, ismertebb nevén a „Sammy B" nevű hajót múlt hét szerdán azonosították két darabra törve egy tengeri lejtőn, 6985 méteres mélységben – írja a phys.org.

Ezzel 426 méterrel mélyebben van, mint a USS Johnston, az előző legmélyebb roncs, amelyet tavaly fedezett fel, szintén Fülöp-szigeteknél. Erről mi is írtunk itt.

A mostani felfedezés most is a mélytengeri specialistának, Victor Vescovo-nak köszönhető, aki egyben a merülést is vezette.

A Sammy B. 1944 októberében részt vett a Fülöp-szigetekhez tartozó Samar melletti csatában, a Leyte-öböl menti harcok utolsó szakaszában, amelyben a Japán Birodalmi Haditengerészet a legnagyobb hajóveszteségét szenvedte el, és végül nem sikerült kiszorítani az amerikai erőket az öbölből, amelyet korábban a Fülöp-szigetek felszabadításának részeként szálltak meg.

Egyes feljegyzések szerint a romboló egy japán nehézcirkálót tett harcképtelenné egy torpedóval, egy másikat pedig jelentősen megrongált. Viszont miután gyakorlatilag az összes lőszerét kilőtte a romboló, a Yamato csatahajó vezetője kritikus találatot mért rá, és elsüllyedt. A 224 fős legénységből 89-en meghaltak, 120-an pedig megmenekültek, köztük a kapitány, Robert W. Copeland parancsnokhelyettes.


A figyelmetekbe ajánljuk