Jimmy Stewart háborús kitüntetést kap

Paul Newman torpedóbombázón volt géppuskás, Kirk Douglas súlyosan megsérült tüzértisztként egy robbanásban a második világháborúban.James Stewart

Az amerikai hadsereg történetében a legrövidebb idő alatt ezredesi rangig jutó katona eredetileg építésznek tanult, mégis Hollywood egyik nagy kedvencévé vált: 55 év alatt több mint 80 filmben játszott. Pilótaengedéllyel rendelkező civilként 1941-ben vették fel a légierőhöz – abban az évben, amikor Oscar-díjat kapott a Philadelphiai történet főszerepéért. Villámgyorsan lépdelt felfelé a ranglétrán, 1944-ben már századosként tüntették ki egy németországi bevetést követően, egy évvel később pedig ezredesi fokozatot kapott. Dandártábornokként szerelt le 1968-ban.

Paul Newman

Paul Newman

needpix.com

A magyar felmenőkkel is rendelkező sármos színész egy fülfertőzésének köszönheti az életét – mi pedig egy hollywoodi legendát. Mivel színvaksága miatt alkalmatlan volt arra, hogy pilótaként szolgáljon, 1941 és 1945 között rádiósként és géppuskásként harcolt a Csendes-óceánt átszelő torpedóbombázókon. A már említett betegséget a gépe pilótája kapta el, így az egész legénység kihagyta a Bunker Hill repülőgéphordozó egyik bevetését, éppen akkor, amikor a hajón lévő katonák nagy része odaveszett egy japán kamikazetámadásban.

Clark Gable

Clark Gable h\u00e1bor\u00fas fot\u00f3

flickr.com

„Hollywood királya", az álomgyár aranykorának egyik legnagyobb sztárja, a Pearl Harbour elleni japán támadás, illetve felesége egy héttel későbbi halála után jelentkezett a hadseregbe. Már korábban szeretett volna harcolni a második világháborúban, de ezt nemcsak stúdiója, az MGM, de maga Roosevelt elnök sem támogatta.

1942-ben lett a légierő tagja, egy évvel később géppuskásként vett részt több németországi bevetésen.

Az utolsón csak nagy szerencsével menekült meg, amikor támadás érte e gépét – erről értesülve az MGM intézkedett, hogy ne vehessen részt több éles akcióban. Végül őrnagyi rangig jutott.

Henry Fonda

A második világháború kitörésekor Henry Fonda már ismert Broadway-sztár volt és Oscar-díjra is jelölték az Érik a gyümölcs (The Grapes of Wrath) című filmben nyújtott alakításáért. Mindezt hátrahagyta, mondván, nem egy stúdióban akar harcolni egy álháborúban. 1942-ben, 37 évesen került a haditengerészethez – a kiképzését követően először kihajózott, majd légi bevetések előkészítésben vett részt a Csendes-óceáni hadszíntéren.

Kirk Douglas

Kirk Douglas

classicfilmscans.blogspot.com

Egy másik sztárkatona, aki nem kímélte magát: Kirk Douglas 25 évesen kezdett el szolgálni a haditengerészetnél, szinte azzal egyidejűleg, hogy az Egyesült Államok belépett a háborúba.

Két évig szolgált tüzér- és rádiós tisztként a japán tengeralattjárókat feltérképező járőröknél, míg súlyosan megsérült egy robbanásban.

Több hónapos kórházi kezelés után szerelt le, majd visszatért a színházi világba – amíg Hollywood fel nem fedezte magának.

Charles Bronson

Charles Bronson h\u00e1bor\u00fas fot\u00f3

wikimedia.org

Hollywood egykori ügyeletes bosszúállója a hadseregnek is köszönheti karrierjét, hiszen a leszerelt katonáknak járó kedvezményeket igénybe véve végezte el a színi tanodát. 1943-ban, 22 évesen lépett be a légierőhöz, két évvel később egy B-29-es bombázó géppuskásaként vett részt 25 veszélyes bevetésen Japán felett, amelyek során több sérülést is szerzett. Végül ezek miatt kellett leszerelnie, hősiességét Bíborszív-kitüntetéssel ismerték el.

Audrey Hepburn

Aufrey Hepburn

Paramount/Bud Fraker

A valaha élt egyik legismertebb és legkedveltebb filmsztár Hollandiában élte át a második világháborút – édesanyja, Katherine Hepburn úgy gondolta, a család ott nagyobb biztonságban lehet, mint Londonban.

A nácik azonban Hollandiát is lerohanták, a fiatal Audrey pedig Edda van Heemstra álnéven a helyi kórházban dolgozott önkéntesként és a szövetséges katonáknak csempészett ételt; sőt egyszer egy ejtőernyőst is elrejtettek az otthonukban.

Az alultápláltság miatt nagyon megbetegedett, csak a háború után épült fel.

A figyelmetekbe ajánljuk