sober sue

Történet a lányról, aki soha nem mosolygott –  a Sober Sue-legenda

A 20. század eleji történet színházról, üzletről, komikusokról, na és persze egy óriási átverésről szól.


A Victoria Theater egy kiemelkedő amerikai varietéház volt New Yorkban, amelyet I. Oscar Hammerstein német származású színházmogul nyitott meg a 19. század végén. Később fölé épült a Paradise Roof Garden, és a két helyszín együttesen Hammerstein's néven vált ismertté.

A házat 1904 és 1914 között Oscar fia, Willie Hammerstein vezette, aki rendkívül népszerű vaudeville-számokat adott elő. Ezek egyike volt a hírhedt Sober Sue-szám.

A vaudeville (vódvill) egy színpadi műfaj elnevezése. Eredetileg jellegzetesen párizsi, utcai dal volt, és a – zömmel itáliai komédiások – előszeretettel építették be ezeket a dalocskákat rögtönzéses játékaikba.

1907. nyarán a Sober Sue becenévre hallgató előadónő a Paradise Roof Garden színpadán kezdett el fellépni, és gyakran emlegették, hogy a „lány, aki soha nem nevet". A színház producerei pedig ennek okán 1000 dolláros díjat ajánlottak fel annak az illetőnek, aki vicces műsorával mosolyt csal Sober Sue arcára.

Különböző teóriák és érdekes történetek keringtek Sober Sue érzelemmentes arcával kapcsolatban. Egyesek azt feltételezték, hogy részben vak vagy süket, de az igazság végül 1907. telén látott napvilágot:

Sue képtelen volt mosolyogni vagy nevetni, mert arcizombénulásban szenvedett.

Később kiderült, hogy az átverést Willie Hammerstein tervelte ki, aki ugyebár a Paradise Roof Garden menedzsere volt és, aki pontosan tisztában volt azzal, hogy a nő milyen betegségben szenved. Hammerstein heti 20 dollárt fizetett Sober Sue-nak, hogy álljon ki a humoristák elé és „tegye őket próbára" hátha megnevetetik, ami természetesen egy lehetetlen küldetés volt, vagy ha pontosabban szeretnénk fogalmazni fizikai képtelenség.

A komikusok hétről-hétre próbálták vért izzadva mosolyra bírni a lányt, de nyilvánvalóan nem sikerült. Sue mosolytalan arca pedig Willie-nek óriási hasznot jelentett, mivel sikerült a legszínvonalasabb nevetettőket ingyen fellépésre csábítania. De miután kiderült az igazság, Willie-t elítélték, és a fellépők soha nem bocsátottak meg neki.

(BoredPanda)

A figyelmetekbe ajánljuk