elsüllyedt hajóroncs videó óceán
Csupán 2019-ben bukkantak rá a 115 méter hosszú USS Johnston amerikai hajóroncsra, ami a Fülöp-szigetekhez tartozó Samar környékén süllyedt el a Leyte-öbölben vívott csatában 1944. október 25-én.

Az ütközetet a történészek az egyik legnagyobb tengeri csatának is emlegetik, ami az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán között zajlott. A USS Johnston vesztét a japán flotta okozta, akik kamikaze pilóták segítségével sikeresen elsüllyesztették a hajót – a japánok az egész csata kimenetelében is elsöprő vereséget mértek az amerikai csapatokra.

USS Johnston

Wikimedia

A roncsot végül két éve, 2019-ben találta meg a R/V Petrel csapata, aminek kutatóhajója egyébként a Microsoft társalapítójának, Paul Allenhez tartozik. A rohamtempóban fejlődő technológiát igazolja, hogy akkoriban még nem tudtak jó minőségű felvételt készíteni a több mint hatezer mélyen fekvő roncsról; 2021-re ez már sikerült.

A mélytengeri merülésekben jártas Victor Vescovo és csapata egy több részből álló merülés alatt rögzítette a roncsot nagyszerű minőségben. Vescovo tengeralattjárója egyébként már történelmet írt: a 9 centiméter vastag titánium borítással ellátott szerkezet az összes óceán legmélyebb pontján megfordult már, többek között a 11 kilométer mély Mariana-árkot is feltérképezte.

A kutatók elmondása szerint a hajóroncs szinte tökéletes állapotban van, eltekintve a japánoktól elszenvedett találatokat, minden idők legnagyobb csatahajója, a japán Jamato is eltalált.


A figyelmetekbe ajánljuk